Κέρι: Το Ιράν θα σεβαστεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά

0
4

 

Το Ιράν έχει απομακρύνει την καλάνδρια, δηλαδή την κεντρική δεξαμενή, του πυρηνικού αντιδραστήρα του στο Αράκ, και ο χώρος θα γεμίσει με τσιμέντο εντός των επομένων ωρών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ) μου ανέφερε ότι η δεξαμενή του πυρηνικού αντιδραστήρα πλουτωνίου έχει απομακρυνθεί και ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα την γεμίσουν με τσιμέντο και θα καταστραφεί», είπε ο Κέρι.

Η απομάκρυνση της δεξαμενής αυτής είναι ένας από τους βασικούς όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρσι για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας. Η «Ημέρα Υλοποίησης», όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η άρση των κυρώσεων, «πιθανότατα θα έρθει πολύ σύντομα», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Την Τρίτη, το ιρανικό πρακτορείο Fars είχε μεταδώσει, επικαλούμενο μια «πληροφορημένη πηγή», ότι ο πυρήνας του αντιδραστήρα του Αράκ έχει απομακρυνθεί και έχει κλειστεί με τσιμέντο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here