Ο Κίπλινγκ και το σήμερα !

0
9
VARIOUS...Mandatory Credit: Photo by Roger-Viollet / Rex Features ( 443052f ) RUDYARD KIPLING VARIOUS

Αν να κρατάς καλά μπορείς

τo λογικό σου, όταν τριγύρω σου όλοι

τα έχουν χαμένα…

Χαμένα τα έχουμε , πράγματι, όλοι οι Έλληνες τόσο από τα προβλήματα της χώρας μας όσο και από τα αντίστοιχα των προσφύγων, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως ως Έλληνες και στη συνέχεια ως εταίροι μιας Ενωμένης Ευρώπης, ανίκανης να διαχειριστεί το πρόβλημα για το οποίο είναι και η ίδια υπεύθυνη.

Και εν μέσω αυτών… ιδού ο ΓΙΑΝΗΣ από το παρελθόν ξανακτυπά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, όπου του υποδεκνύει πώς να διαχειριστεί την εμπλοκή του θέματος της Ελλάδας στα γρανάζια ΔΝΤ-Ευρώπης μετά τις τελευταίες σκοτεινές διαρροές ! Η παρέμβασή του αυτή δεν με εξέπληξε τόσο όσο η προ μηνών πολυσυζητημένη συνέντευξή του, που όπως αποδεικνύεται έκρυβε πολλά και επικίνδυνα… Στο νου μου συχνά έρχονται τα λόγια της αλησμόνητης και εκλεκτής μητέρας του της Ελένης Βαρουφάκη, που συζητώντας κάποτε για τα παιδιά μας, μου εξομολογήθηκε : «Ο γιος μου έχει μια ευφυία ιδιόμορφη,εύχομαι να την χρησιμοποιήσει σωστά για να προσφέρει και στο κοινωνικό σύνολο» Με είχαν εντυπωσιάσει τα λόγια της, που έμελλε να περάσουν χρόνια πολλά για να κατανοήσω.

Η θρυλική συνέντευξη,που γρήγορα ξεθύμανε, οδηγούσε μοιραία σε πολλές υποθέσεις και ερωτηματικά : ΑΝ ο Βαρουφάκης έλεγε ψέματα και ο Πρωθυπουργός αλήθεια, τότε , ο π.Υπουργός ήταν μια ιδιάζουσα και επικίνδυνη προσωπικότητα, μια θλιβερή παρένθεση , η ΕΛΠΙΔΑ όμως παρέμενε μετά την απομάκρυνσή του.

ΑΝ ο Βαρουφάκης έλεγε την αλήθεια, τότε ο Πρωθυπουργός τι έλεγε… και τότε… πού θα αναζητήσουμε την ΕΛΠΙΔΑ;

Τελικά,… και οι δύο ήσαν υπέροχοι… στην πολιτική του ο καθένας , όπως εξίσου υπέροχα θα εξελιχθεί οποιαδήποτε διαδικασία εξεταστικής επιτροπής για έλεγχο της αλήθειας!

Αλήθεια, πόσο επίκαιρα και παραινετικά ηχούν τα «αν» του Κίπλινγκ για όλους εμάς τους δύστυχους πολίτες, που παρακολουθούμε τα δρώμενα. Ας θυμηθούμε τους σοφούς , υπέροχους στίχους του, μεταφρασμένους από τον Κ.Βάρναλη :

Αν νεύρα και καρδιά μπορείς

και σπλάχνα και μυαλό όλα να τα σφίξεις,

να σε δουλέψουν ξαναρχής

κι ας είναι από πολύν καιρό σωσμένα,

και να κρατιέσαι πάντα ορθός

όταν δεν σού’χει τίποτε απομείνει,

παρά μονάχα η θέληση,

κράζοντας σ’όλα αυτά «ΒΑΣΤΑΤΕ!».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕιδομένη: Τουλάχιστον 300 περιστατικά αντιμετώπισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Επόμενο άρθροΝ. Παππάς: Για το ΔΝΤ τα νούμερα δε βγαίνουν ποτέ – Κοντά στο ορθόδοξο Πάσχα η συμφωνία
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here