ΚΚΕ: Στόχος η ανανέωση και διεύρυνση δυνάμεων

0
2

Καθήκον για το ΚΚΕ, στην παρούσα πολιτική συγκυρία, είναι «να ανανεώσει και να διευρύνει τις δυνάμεις του και την ιδεολογική-πολιτική επιρροή του στο συνδικαλιστικό / εργατικό κίνημα και τα λαϊκά κινήματα», επισημαίνεται στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία, γίνεται αποτίμηση των μετεκλογικών εξελίξεων και αναφορά στον προγραμματισμό δράσης.

«Το Κόμμα επωμίζεται το σύνθετο και δύσκολο καθήκον να ανανεώσει και να διευρύνει τις δυνάμεις του, κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, να διευρύνει την ιδεολογική-πολιτική επιρροή του, την επίδρασή του στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα και τα λαϊκά κινήματα σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και ευρύτερα», αναφέρεται συγκεκριμένα στην Απόφαση που δημοσιεύεται στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Aναφορικά με τα ζητήματα που ανέδειξε η πολιτική δουλειά του ΚΚΕ κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η Κ.Ε. αναφέρει πως γίνεται καλύτερα κατανοητό σήμερα ότι η εκλογική συμπεριφορά «είναι έκφραση της ιδεολογικής χειραγώγησης από την αστική εξουσία». Σημειώνει ακόμη ότι «ο λαός ψηφίζει για πρωταγωνιστικό ή ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβέρνησης» και πως «ακόμα και κομμουνιστικά κόμματα εγκλωβίζονται με αυτό το πολιτικό κριτήριο, για χρόνια».

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης στη χώρα μας και διεθνώς και στο επίπεδο του εργατικού-λαϊκού κινήματος που βρίσκεται σε υποχώρηση» και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα οικοδόμησης «γερού επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης με συνεχή ανανέωση των γραμμών του και των δεσμών του με ευρύτερες εργατικές-λαϊκές δυνάμεις» και του συντονισμού του κομμουνιστικού-εργατικού κινήματος σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Στη συνέχεια μάλιστα τονίζει, ότι «ο αρνητικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται μόνο στο 3ο μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα. Κυρίως, συνίσταται στη συντηρητικοποίηση ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων, στην εμπέδωση της λαθεμένης και επικίνδυνης αντίληψης πως «ό,τι και να κάνει ο λαός τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει»».

Το ΚΚΕ βάσει της συνολικής πείρας που αποκόμισε το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα της προεκλογικής περιόδου, τονίζει επίσης ότι πρέπει να αναδεικνύεται περισσότερο στους εργαζόμενους η δική του αντίληψη για τον ταξικό χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος, και των αστικών θεσμών και να εκλαϊκεύεται καλύτερα η θέση του για την εργατική εξουσία και τις αρχές δόμησής της.

Αναφορικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στο κείμενο αναφέρεται ότι οι στρατηγικοί στόχοι τη άρχουσας τάξης για πέρασμα της καπιταλιστικής οικονομίας στη φάση της ανάπτυξης και για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επιδιώκονται σε συνθήκες που οι εκτιμήσεις δείχνουν απαισιόδοξα σημάδια σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ επισημαίνουν το ενδεχόμενο νέας κρίσης (έκθεση ΔΝΤ), αλλά και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που δεν αφορά μόνο τον άξονα Ουκρανίας-Μ. Ανατολής (Συρία), όπου διεξάγεται διαπάλη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, αλλά και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης σχετικά με το μέλλον της (Γαλλία-Γερμανία).

Η Κ.Ε. του ΚΚΕ αποφάσισε την λήψη σειράς μέτρων για την ιδεολογική-πολιτική-οργανωτική ενδυνάμωση του κόμματος. Αποφάσισε τέλος, τη διοργάνωση οικονομικής εξόρμησης για το δίμηνο Δεκέμβρης 2015-Γενάρης 2016, και με βάση «το σχεδιασμό που υπήρχε από το 2014, για πέρασμα στελεχών από την ΚΝΕ στο Κόμμα, να προχωρήσει ενισχύοντας τη δουλειά του Κόμματος, με μια φυσιολογική διαδικασία σταδιακής ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού του Κόμματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here