Κογκό: Κυανόκρανοι βίασαν και άφησαν έγκυες 11 γυναίκες – Οι 6 είναι ανήλικες

0
8

 

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν – ουσιαστικά – ότι μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό κακοποίησαν 11 γυναίκες, εκ των οποίων οι έξι είναι ανήλικες και έμειναν έγκυος.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι οι αρχές της Τανζανίας θα διερευνήσουν τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποια από τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης της χώρας που αποτελούν μέρος της αποστολής των ΗΕ στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κακοποίησαν πέντε γυναίκες και έξι κορίτσια, αφήνοντας αυτές έγκυες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φαρχάν Χαγκ είπε:  «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι από τις 11 φερόμενες κακοποιημένες γυναίκες, οι έξι ήταν ανήλικες. Επτά από τα φερόμενα θύματα γέννησαν ενώ τέσσερις γυναίκες είναι ακόμη εγκυμονούσες».

Η ειρηνευτική δύναμη από την Τανζανία είναι μέρος της Ταξιαρχίας Παρέμβασης της ειρηνευτικής αποστολής των ΗΕ, που είναι επιφορτισμένη με επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η αποστολή ανέφερε πως έλαβε τις κατηγορίες στις 23 Μαρτίου στο βορειοανατολικό χωριό του Κονγκό Μαριβί.

Ο Χαγκ τόνισε πως τέσσερις από τις υποθέσεις εμπλέκουν μέλη του τάγματος της Τανζανίας που βρίσκεται τώρα στο Κονγκό, ενώ οι λοιπές καταγγελίες αφορούν μέλη της προηγούμενης αποστολής. Οι κατηγορούμενοι κυανόκρανοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη τέθηκαν υπό περιορισμό στην στρατιωτική βάση.

«Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας, θα εξεταστεί η λήψη όλων των μέτρων για το πώς θα απαντήσουμε, με τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό των μελών της μονάδας, ενώ θα επιδιώξουμε να λογοδοτήσει η διοίκηση», σημείωσε ο Χαγκ.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού υπογράμμισε πως οι γυναίκες και τα κορίτσια παραπέμφθηκαν στην UNICEF, η οποία έχει μια ομάδα στο έδαφος.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Κονγκό, που εστάλη αρχικά στη χώρα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1998-2013), αποτελεί τη μεγαλύτερη αποστολή ειρηνευτικής δύναμης παγκοσμίως, με περίπου 20.000 ένστολο προσωπικό.

Ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί να λάβει αυστηρά μέτρα και να καταπολεμήσει το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης αμάχων για την αποφυγή επανάληψης παρελθόντων λαθών.

Ο Οργανισμός έχει καταγράψει 99 καταγγελίες περί εμπλοκής κυανόκρανων σε σεξουαλική εκμετάλλευση ή σεξουαλική κακοποίηση το 2015.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here