Κοινές διαπιστώσεις Μέρκελ -Ρέντσι για προσφυγικό και εξωτερικά σύνορα

0
3
German Chancellor Angela Merkel, right and Italian Prime Minister Matteo Renzi brief the media, after German and Italian government consultations at the chancellery in Berlin, Monday, March 17, 2014. (AP Photo/Markus Schreiber)

 

Το προσφυγικό και η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό θέμα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη διάρκεια της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι το προσφυγικό και η φύλαξη των συνόρων της Ένωσης.

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό πρέπει να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης και εφαρμογής», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «για το θέμα του προσφυγικού, η Ιταλία και η Γερμανία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μία προσέγγιση, η οποία να βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στις ανθρώπινες αξίες, με μία σοβαρή, μακρόπνοη ευρωπαϊκή πρόταση». Σε σχέση με τις αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη, ο Ρέντσι τόνισε ότι «από την αρχή του χρόνου, οι αποβιβάσεις στον ιταλικό νότο είναι 26.000, μόλις χίλιες περισσότερες από την ίδια περίοδο του 2015. Άρα, δεν υφίσταται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της Ευρώπης, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί το σύνδρομο των Μάγια, στο οποίο είχε εύστοχα αναφερθεί, κατά την διάρκεια γεύματος, πριν από ένα χρόνο στο Μιλάνο, η ίδια καγκελάριος».

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ, από την μεριά της, τόνισε ότι «η Ευρώπη πέτυχε καλά αποτελέσματα στην υπεράσπιση του ευρώ και τώρα το κύριο θέμα είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της».

«Η ζώνη του Σένγκεν εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο μέχρι τη Μεσόγειο. Ή υπερασπιζόμαστε τα εξωτερικά σύνορά μας ή πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού. Δεν πρόκειται, απλώς, για μια πρόκληση που αφορά την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κύπρο», υπογράμμισε με έμφαση στην συνέχεια. Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη εννοεί να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία και ελπίζει να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Θεωρεί, συγχρόνως, ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Λιβύη προς την Ιταλία αποτελούν ευρωπαϊκό θέμα».

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία

«Θα κάνω ότι μπορώ για να μην κλείσουν τα σύνορα. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία«, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με το προσφυγικό.

«Άσκησα μεγάλη κριτική στο κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα υποδέχθηκε 60.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Σαν να είχε υποδεχθεί η Γερμανία, 400.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια περίοδο«, συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να είναι αλληλέγγυες και να καταλάβουν ότι τα εξωτερικά σύνορα ανήκουν σε όλους και δικαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κατανομή των βαρών και υποχρεώσεων«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here