Κοινοπραξία J&P-ΑΒΑΞ με την ιταλική Bonatti SpA για 360 χλμ. αγωγού φυσικού αερίου

0
42

 

Σύμβαση της J&P-ΑΒΑΞ με την ιταλική εταιρεία Bonatti SpA για μελέτη και κατασκευή χερσαίου αγωγού μήκους περιπου 360 χιλιομέτρων στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε κοινοπραξία οι δύο εταιρείες υπέγραψαν σύμβαση με τη «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου/Trans Adriatic Pipeline (TAP AG)».

Το χερσαίο τμήμα του TAP θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και, μετά από διαδρομή 550 περίπου χιλιομέτρων σε ελληνικό έδαφος και 215 χιλιόμετρα σε αλβανικό έδαφος, θα φτάνει στην πόλη Φιέρι. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού κάτω από την Αδριατική έχει μήκος 105 χιλιόμετρα και με χερσαία διαδρομή 8 χιλιομέτρων θα συνδεθεί με το ιταλικό εθνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Ο αγωγός ΤΑΡ αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του αποκαλούμενου «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνει τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στην Τουρκία και τον Αγωγό Νότιου Καυκάσου (SCPX) στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα εισφέρει στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, μεταφέροντας 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος από το κοίτασμα Shah Deniz 2 της Κασπίας Θάλασσας. Ο ΤΑΡ θα εξυπηρετήσει και συνδέσεις με το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria-IGB) και τον Αγωγό Ιονίου-Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline–IAP).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κοινοπραξία των εταιρειών J&P-ΑΒΑΞ και Bonatti θα κατασκευάσει τα εξής τμήματα του αγωγού: Τμήμα 2, μήκους περίπου 180,1 χιλιομέτρων από τη Νέα Καρβάλη του νομού Καβάλας έως τη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης, διερχόμενο από τους νομούς Δράμας, Σερρών, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης και το Τμήμα 3, μήκους περίπου 186,3 χιλιομέτρων από τη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης έως τα ελληνοαλβανικά σύνορα νότια της Κρυσταλλοπηγής, διαμέσου των νομών Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης και Καστοριάς.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει άμεσα και θα παραδοθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του TAP. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση χαλύβδινου αγωγού διαμέτρου 48 ιντσών, περνώντας αρκετά ποτάμια και ορεινούς όγκους, τη δημιουργία οδικού δικτύου συντήρησης και βαλβιδοστάσια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here