Κόστα Ρίκα: Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο Τουράλμπα – Η τέφρα έχει παραλύσει τη ζωή στο Σαν Χοσέ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

0
34

 

Σε κύκλο έντονης δραστηριότητας πριν την έκρηξη έχει εισέλθει από την Παρασκευή το ηφαίστειο Τουράλμπια στην κεντρική Κόστα Ρίκα, εκτινάσσοντας μεγάλες ποσότητες καπνού και τέφρας. Οι άνεμοι μεταφέρουν τον καπνό και την στάχτη μέχρι την πρωτεύουσα Σαν Χοσέ.

Στην πρωτεύουσα, που απέχει 30 χλμ από το ηφαίστειο, η ατμόσφαιρα μυρίζει έντονα θειάφι, ενώ η τέφρα μειώνει την ορατότητα και επικάθεται, καλύπτοντάς τα, σε αυτοκίνητα και κτήρια.

Πολλά σχολεία έχουν κλείσει στο Σαν Χοσέ και σ’ άλλες πόλεις της χώρας, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν αρχίσει να προκαλούνται στην υγεία πολλών μαθητών, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Πολλοί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα και δερματικούς ερεθισμούς έχουν αρχίσει να προσέρχονται αθρόα στα νοσοκομεία. Η Εθνική Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών (CNE) προτρέπει τον πληθυσμό να χρησιμοποιεί μάσκες και κλειστά ρούχα για να αποφεύγει την έκθεση στην τέφρα.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την εφαρμογή των σχεδίων ανάγκης για τις παρακείμενες στο ηφαίστειο κοινότητες του Αλβαράδο και της Τουράλμπια και ήλθε σ’ επαφή με τις αρχές του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Κόστα Ρίκα για το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας του σε περίπτωση που η εκπομπή τέφρας μειώσει δραστικά την ορατότητα.

«Θεωρώ πως πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη την τελευταία εξαετία», δήλωσε στους δημοσιογράφους από τις πλαγιές του Τουράλμπια ο ηφαιστειολόγος Γκίνο Γκονσάλες, την ώρα που η στήλη καπνού που βγαίνει από τον κρατήρα έχει ύψος τρία χλμ.

Το ηφαίστειο, που υψώνεται στα 3340 μ από την επιφάνεια της θάλασσας, προειδοποίησε για την δράση του την Πέμπτη με τρεις, σχετικώς ασθενείς, εκρήξεις, όμως η δραστηριότητά του εντάθηκε σημαντικά την Παρασκευή με πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here