Κοτζιάς: Δεν παίζω μπoξ, διεθνείς σχέσεις κάνω

0
3

 

Στη διερμηνεία επέρριψε την ευθύνη για την χαρακτηριζόμενη ως “υποτονική” αντίδρασή του στη χθεσινή δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Την απάντηση δεν την είπε προκλητικά ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να μην απαντήσει στην ερώτηση» επισημαίνοντας ότι μολονότι στη διερμηνεία δεν υπήρξε τέτοια φράση, ο ίδιος «καλού κακού» απάντησε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή μία δύναμη που αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν τα λύνουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι μερίδα του Τύπου έγραφε χθες ότι δεν απάντησα» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς αν θέλει να απαντήσει με κάτι ηχηρό σήμερα στη φράση αυτή σε σχέση με τη χθεσινή του απάντηση ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, κάνουμε διεθνείς σχέσεις» επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσαβούσογλου «στα τουρκικά φαίνεται ότι λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης. Αλλά το ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό του το είπα».

Στην ερώτηση εάν αισθάνεται ότι ο Τούρκος ήρθε να γκριζάρει τα ελληνικά νησιά μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά «διότι» όπως διευκρίνισε «κάναμε αναλυτικές συζητήσεις με την Τουρκία στις διερευνητικές συνομιλίες και μαζί του» επισημαίνοντας ότι η πρόθεσή του Τούρκου ομολόγου του ήταν να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα του δημοσιογράφου και «είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να την λένε οι Τούρκοι και με την οποία διαφωνούμε εμείς κάθετα».

«Είμαι πολύ σαφής και λέω ότι διαφωνώ κάθετα και ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλει ότι προηγείται η κυριαρχία και που γίνεται η διάσωση. Δεν παίζω μποξ διεθνές σχέσεις κάνω»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here