Κοτζιάς: Στο πόδι η πρόταση για τη FRONTEX

0
4

 

«Τα ευρωπαϊκά όργανα βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν “στο πόδι” να λύσουν ορισμένα προβλήματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με την πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στα πλαίσια των συνθηκών. «Έχουμε πει», πρόσθεσε. «ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη FRONTEX, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό».

Κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ – Τουρκίας που άνοιξε το 17ο κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας για την οικονομική και νομισματική ένωση ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη «να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ».  Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο διάλογος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχει ανοίξει εδώ και δεκαετίες και πως σήμερα ανοίγει η συζήτηση για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, βάσει της συμφωνίας της 29ης Νοεμβρίου. Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε επίσης ότι τώρα θα πρέπει θα πρέπει να ανταποκριθεί και η Τουρκία στις δεσμεύσεις της και να τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Εξάλλου, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι σήμερα ξεκινά η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ. “Είναι μια διαδικασία την οποία την παλέψαμε πάρα πολύ καιρό και γι’ αυτό κατ’ εξαίρεση, ενώ δε συνηθίζεται, θα πάω ως υπουργός να την παρακολουθήσω και να τη χαιρετίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here