Κοτζιάς: Συνδιάσκεψη για το προσφυγικό με τις γειτονικές χώρες

0
4

 

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει μία σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία για το προσφυγικό, διοργανώνοντας μία συνδιάσκεψη, η οποία θα λάβει χώρα, στα τέλη Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας. Ενώ θα προετοιμάσει μία ευρύτερη διεθνή συνάντηση για την περιοχή.

Στο μεταξύ, εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, από τον πολιτικό μέχρι τον εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νίκος Κοτζιάς και Ιγκόρ Τσρνάντακ κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένα θετικό παράδειγμα στην περιοχή μας και πρέπει όλοι να στηρίξουμε τον δρόμο της προς τις ευρωπαϊκές δομές», είπε ο κ. Κοτζιάς και σημείωσε χαριτολογώντας ότι «είναι τόσο πολύπλοκη η δομή της που θυμίζει την ΕΕ, και μόνο γι αυτό θα έπρεπε να γίνει μέλος της».

Ως εξαιρετική χαρακτήρισε ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτή την πορεία, από τη στιγμή που υπέβαλε την αίτηση ένταξης η χώρα του στην ΕΕ, και κυρίως τώρα που ελπίζει να γίνει το 2017 υποψήφια προς ένταξη χώρα, επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες τόσο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της σταθεροποίησης, όσο και στην πάταξη της διαφθοράς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική των κλειστών συνόρων από βαλκανικές χώρες στο προσφυγικό, ο κ. Τσρνάντακ τόνισε ότι «κάποιες χώρες έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των σχέσεών τους, δεδομένου ότι κάποιοι πίστευαν ότι θα έπρεπε να κερδίσουν κάτι από αυτή την κατάσταση». Ο ίδιος τόνισε και την ανάγκη να επιτύχει η συμφωνία με την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here