Κουρτς: Το πραξικόπημα δεν συνιστά «άδεια» για αυταρχισμό

0
8

 

Από το Ερμπίλ του βορείου Ιράκ όπου βρίσκεται από εχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε σε σύνεση όλες τις δυνάμεις στην Τουρκία τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να γίνουν σεβαστά το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, απευθυνόμενος προφανώς άμεσα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιεί πως «αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συνιστά άδεια για να ενεργεί κάποιος αυθαίρετα και όχι στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου», προσθέτοντας πως «είναι ακριβώς η Τουρκία όπου χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση του Δικαίου».

Ταυτόχρονα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς καταδικάζει τους πραξικοπηματίες τονίζοντας πως η στάση τους και προπάντων ο φόνος ανθρώπων «δεν δικαιολογείται με τίποτε».

Κατά την άποψή του, είναι γνωστό ότι λόγω της μερικώς πολύ αυταρχικής διακυβέρνησης από την πλευρά του προέδρου Ερντογάν, υπήρχαν πάντα αντιστάσεις, όχι μόνον εκτός αλλά και εντός της Τουρκίας. Ωστόσο «με τίποτε δεν αναμενόταν» ένα με τέτοιον τρόπο οργανωμένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ως προς το εάν, εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος, θα υπάρξουν επιπτώσεις, ειδικότερα στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους υπηκόους, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει στις δηλώσεις του πως «ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να υποστηριχθεί κατά 100 ο/ο, όμως εξίσου σημαντική είναι η προστασία της Δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης και της πολυφωνίας των Μέσων Ενημέρωσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here