Κούβα: Γιατί εκνευρίστηκε ο Κάστρο στη κοινή συνέντευξη με τον Ομπάμα

0
9

 

Ανέβηκαν οι τόνοι στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα. Ο Πρόεδρος της Κούβας αμφισβήτησε έντονα την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του, ζητώντας από έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που του έθεσε το ερώτημα «να του δώσει τη λίστα» με τα ονόματά τους ώστε να τους αποφυλακίσει αμέσως.

Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Κάστρο είπε: «Αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι; Δώστε μου αμέσως τη λίστα για να τους απελευθερώσω. Δώστε μου το όνομα ή τα ονόματα. Αν υπάρχουν, θα απελευθερωθούν πριν πέσει η νύχτα».

Για τον Ραούλ Κάστρο, αυτή ήταν μια από τις σπάνιες φορές που δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, μετά τη συνάντηση του Κάστρο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες έχουν «σοβαρές διαφορές», συμπεριλαμβανομένων και των τομέων που αφορούν «τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το μέλλον της Κούβας «θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς», υπογράμμισε ο Ομπάμα. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις «ειλικρινείς συνομιλίες της» με τις κουβανικές αρχές για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

«Είχαμε μια καλή συζήτηση για τα ζητήματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έχοντας στο πλάι του τον Κουβανό ομόλογό του, στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο Μέγαρο της Επανάστασης, το σύμβολο του αγώνα της Κούβας κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

«Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου εδώ δείχνει μέχρι ποιου σημείου είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις», συνέχισε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι δε θεωρεί την Κούβα απειλή για τις ΗΠΑ και ότι η αλλαγή στις σχέσεις τους δεν θα γίνει εν μία νυκτί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here