Κουρτς στην FAS: Πιο ενεργός ο ρόλος της ΕΕ λόγω προσφυγικού

0
5

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς φαντάζεται έναν πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ απέναντι στις χώρες όπου δρα το ΙΚ, ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Την ανάγκη να υπερασπιστεί την χώρα του από την κριτική του Γεν. Γραμματέα των ΗΕ Μπαν Κι Μουν, σχετικά με την περιοριστική προσφυγική πολιτική της, ένοιωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο κ. Κουρτς υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον στόχο της άνευ ορίων υποδοχής προσφύγων. «Η Αυστρία υποστηρίζει μια νόμιμη και με κανόνες είσοδο προσφύγων», τόνισε ο συντηρητικός πολιτικός.

«Μια Ευρώπη κυρία της επικράτειά της»

Την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στην αυστριακή βουλή, ο Μπαν Κι Μουν είχε καλέσει τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν ανοικτές διαδικασίες απέναντι σε όσους ζητούν βοήθεια και διαμαρτυρήθηκε για την αύξηση της ξενοφοβίας στην ΕΕ.

Στη συνέντευξη με τη γερμανική εφημερίδα ο Κούρτς τάχθηκε υπέρ της αποδοχής και παροχής προστασίας σε πρόσφυγες που χρειάζονται βοήθεια άμεσα, από την περιοχή που βρίσκονται, και διευκρίνισε ότι η Βιέννη είναι εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, «όπου ο καθένας μετανάστης θα μπορεί να εισέρχεται σε μια χώρα σύμφωνα με το δίκαιο του ισχυρού και θα είναι τόσο πλούσιος που θα μπορεί να πληρώνει το διακινητή» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε μιαν Ευρώπη, που να έχει τον έλεγχο της επικράτειάς της και με ασφαλή εξωτερικά σύνορα, που να αποφασίζει μόνη της σε ποιον θα επιτρέπει την είσοδο και σε ποιον όχι και παράλληλα να αναλαμβάνει την ανθρώπινη και πολιτική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη γειτονιά της», ανέφερε.

«Ουδετερότητα δεν υπάρχει στην τρομοκρατία»

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ζήτησε από την ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο απέναντι στους νότιους γείτονές της ξεκαθαρίζοντας ότι εννοεί ακόμη και χρήση στρατιωτικών μέσων.

Είπε επί λέξει: «παρακολουθήσαμε την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους στο νότιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως Ευρώπη θα έπρεπε να ήμασταν πιο μαχητικοί σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας. Θα έπρεπε να ήμασταν πιο ενεργοί, για να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας πριν ξεσπάσει καν μια τέτοια ‘πυρκαγιά’».

Ο αυστριακός πολιτικός δεν θεωρεί εμπόδιο την ουδετερότητα της χώρας του. «Η αυστριακή ουδετερότητα δεν αποτελεί εμπόδιο για να συμμετάσχει η Αυστρία σε μια τέτοια αποστολή, όταν βλέπω τα σενάρια καταστροφής, τότε η ουδετερότητα περιορίζεται, ουδετερότητα απέναντι στην τρομοκρατία δεν υπάρχει» πρόσθεσε θυμίζοντας τη συμμετοχή 1000 αυστριακών στρατιωτών σε αποστολές στα Βαλκάνια, είτε υπό την ηγεσία του Νάτο, είτε υπό την ΕΕ.

 

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here