Κραδασμοί σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, λόγω Κυριάκου – Άμυνα Φώφης και Θεοδωράκη

0
3

Σοβαρούς κραδασμούς στο Ποτάμι και μικρότερους αλλά υπαρκτούς στο ΠΑΣΟΚ, έχει προκαλέσει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα θετικά για τη ΝΔ γκάλοπ που ακολούθησαν.

Ήδη ο Χάρης Θεοχάρης άνοιξε δημοσίως θέμα διαδοχής του Σταύρου Θεοδωράκη, όσο και αν στη συνέχεια τρόμαξε από τις αντιδράσεις και προσπάθησε να τα «μαζέψει». Αλλά και ο βουλευτής Αχαίας, Ιάσονας Φωτήλας, μίλησε ανοιχτά για συμπόρευση του Ποταμιού με τη ΝΔ, προσθέτοντας μόνο πως δεν μιλά για «απορρόφησή του». Ίσα για να τηρήσει τα προσχήματα, δηλαδή. Και δεν είναι οι μόνοι. Και άλλα στελέχη εκφράζουν ανησυχίες, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, που φέρουν το κόμμα κάτω από το 3%.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος πήγε ένα βήμα περισσότερο: προέβλεψε ότι θα φύγουν βουλευτές και θα πάνε στη ΝΔ, αν η Φώφη Γεννηματά δεν δώσει ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα στο κόμμα. Και όταν του ζητήθηκε να ανασκευάσει, επανέλαβε τα ίδια και χειρότερα, με αποτέλεσμα να διαγραφεί.

Έλυσε το πρόβλημα η διαγραφή του; Αν ήταν ο μόνος με αυτές τις απόψεις, θα είχε κλείσει το θέμα. Δεν είναι έτσι, όμως. Υπάρχουν και άλλοι που προβληματίζονται για την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι καθοριστικοί για τα δυο κόμματα, που αναζητούν ζωτικό χώρο ύπαρξης στο Κέντρο. Και αν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κοιτάζει ξεκάθαρα προς κεντροαριστερά, ο επικεφαλής του Ποταμιού δε θέλει να υψώσει τείχη προς τα δεξιά του -εξ ου και ορισμένοι τον κατηγορούν πως πατάει σε δυο βάρκες.

Θα καταφέρουν, άραγε, να συγκροτήσουν ένα νέο φορέα, ικανό να εκφράσει κοινωνικές ομάδες οι οποίες παραμένουν άστεγες πολιτικά; Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι προφανής η ανάγκη ενός νέου οικοδομήματος. Διαφορετικά, ο μεταρρυθμιστικός λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να συμπιέσει σοβαρά τα δυο κόμματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here