Κρεσέντο χυδαιότητας με στόχο τη Φώφη Γεννηματά

0
27

«Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει»

Πολλά γεννούν το δέος

το μέγα δέος ο άνθρωπος γεννά (μτφρ. Κ.Χ.Μύρη)

Στην Αντιγόνη του Σοφοκλή ο χορός αναφέρεται στο δέος, δηλαδή τον τρόμο και τον θαυμασμό που προκαλεί με τα επιτεύγματά του ο άνθρωπος. Τα δεινά αφορούν τα πνευματικά, κοινωνικά και υλικά επιτεύγματα για την ανάπτυξη του πολιτισμού από μιαν αρχική κατάσταση αγριότητας -αγριότητας στην οποία, αλίμονο, επανέρχεται σήμερα ο πολιτισμός μας και το φαινόμενο «homo homini lupus est»!

Το βιβλίο «La ferocia», η αγριότητα, διά χειρός του βραβευμένου πρόσφατα Ιταλού συγγραφέα Lagioia προβάλλει την εικόνα ενός κόσμου επικίνδυνου μέσα στη δίνη της σημερινής κρίσης , όπου οι νόμοι μετατρέπονται σε απλές συμβουλές και τα πάντα αγοράζονται και πουλιούνται ακόμη και… η οικογενειακή στοργή!

Είχα αναφερθεί σε παλαιότερη «αιχμή» μου στον συγγραφέα αυτόν, που στηλιτεύει την αβυσσαλέα ματαιότητα της εξουσίας, και σήμερα θυμήθηκα τα λόγια του, εξαιτίας του πρόσφατου αλγεινού και προκλητικού επεισοδίου εναντίον της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, το οποίο αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα «δεινά» που υπερβαίνουν μάλιστα την ανθρώπινη φαντασία. Πρόκειται για «κρεσέντο» αναλγησίας και χυδαιότητας του αδίστακτου Συγκυβερνήτη αλλά, δυστυχώς, και «φαινόμενο» αβασάνιστης, ένοχης και κυρίως επικίνδυνης επιδοκιμασίας εκ μέρους των κυβερνώντων αυτήν την χώρα.

Αλήθεια ποιο Κοινοβούλιο στον κόσμο θα ανεχόταν μια τέτοια συμπεριφορά; Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ; Τι κρίμα! Δεν θέλω ούτε να το σκέπτομαι και πολύ περισσότερο να το παραδεχθώ…και ελπίζω ότι κάποια αντίδραση του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να υπάρξει έστω και με καθυστέρηση!…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ Μέρκελ υπερασπίζεται την προσφυγική της πολιτική: Αντιτασσόμαστε στο μίσος
Επόμενο άρθροSpiegel: Δύο μέτρα, δύο σταθμά για Ισπανία και Ελλάδα από Σόιμπλε
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here