Κρήτη: Ο Κούρος που διαπραγματεύονταν αρχαιοκάπηλοι ήταν αξίας 1,3 εκατ. ευρώ

0
11

 

Το αρχαίο ειδώλιο Μεσομινωικής περιόδου, που απεικόνιζε έναν Κούρο σε στάση λατρείας είχε εντοπιστεί το Μάιο του 2015 στα χέρια τεσσάρων αρχαιοκαπήλων που είχαν συλληφθεί στην περιοχή της Σητείας για αρχαιοκαπηλία.

Μετά τις ανακοινώσεις συγκροτήθηκε επιτροπή για να εκτιμήσει την αξία του συγκεκριμένου ευρύματος. Το πόρισμα της επιτροπής κατέληξε στο παρακάτω συμπέρασμα:

«Είναι αυθεντικό και αντιστοιχίζεται με τα χάλκινα ειδώλια της Νεοανακτορικής Περιόδου (1700 – 1450 π.Χ.) και είναι το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί οπουδήποτε, γεγονός προσδιοριστικό της σημασίας του, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την αρχαιότητα, το υλικό και τα ιδιαίτερα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά του, εκτιμάται ότι η χρηματική του αξία ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου και τριακοσίων χιλιάδων (1.300.000) ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση της αρχαιοκαπηλίας είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα στη Σητεία, ηλικίας 35, 41, 35 και 41 χρονών κατηγορούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες είχαν διαθέσει το συγκεκριμένο αρχαίο ειδώλιο προς πώληση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here