Κροατία: Να μην προωθεί η Ελλάδα μετανάστες στην υπόλοιπη Ευρώπη

0
9

 

Η Κροατία θα απαιτήσει η Ελλάδα να σταματήσει να προωθεί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στην υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συναντηθούν την Τρίτη, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς περίπου 500.000 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει φέτος στην επικράτειά της.

«Η ροή μεταναστών από την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Θα το ζητήσω στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Όστογιτς σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς, κοντά στην κωμόπολη Τοβάρνικ, στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας, απ’ όπου εισέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Είναι απολύτως απαράδεκτο, η Ελλάδα να αδειάζει τα στρατόπεδα προσφύγων και να στέλνει ανθρώπους προς την Κροατία, μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, σύμφωνα με το Reuters.

Περίπου 29.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Συρία, έφθασαν από τις 16 Σεπτεμβρίου στην Κροατία μέσω Σερβίας, ακολουθώντας διαδρομή από την Ελλάδα μέσω Βαλκανίων προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Ο Ράνκο Όστογιτς ανέφερε ότι στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς βρίσκονται προς το παρόν 2.500 άνθρωποι και πρόσθεσε ότι ομάδες προσφύγων εξακολουθούν να καταφθάνουν.

«Έρχονται, αλλά και φεύγουν· χθες από το κέντρο υποδοχής έφυγαν περίπου 500 πρόσφυγες» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Κατά την άφιξή τους στο κέντρο υποδοχής, οι μετανάστες καταγράφονται, ελέγχονται τα έγγραφά τους -αν έχουν- φωτογραφίζονται και τους δίνεται η δυνατότητα να μείνουν σε σκηνές.

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου, αν είναι αληθινοί οι ισχυρισμοί ότι λαμβάνονται δαχτυλικά αποτυπώματα από τους πρόσφυγες, ο κ. Όστογιτς απάντησε θετικά.

Κατά την άφιξη προσφύγων με λεωφορεία στο Οπάτοβατς, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας έμπαινε σε κάθε λεωφορείο και χαιρετούσε τους ανθρώπους, εξηγώντας τους τη διαδικασία της προσωρινής διαμονής τους στο κέντρο υποδοχής.

Τόνιζε ότι θα παραμείνουν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να οργανωθεί η μεταφορά τους στα σύνορα. «Είμαι ο υπουργός Εσωτερικών, το όνομά μου είναι Ράνκο. Να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνουν οι αστυνομικοί, να παίρνετε το φαγητό, να κάνετε μπάνιο και μετά συνεχίστε» έλεγε στους επιβαίνοντες στα λεωφορεία, μιλώντας αγγλικά, σύμφωνα με το Hina.

Αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 2.000 άνθρωποι βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς -περιφραγμένο πρώην εργοστάσιο- όπου έχουν στηθεί 150 σκηνές στρατιωτικού τύπου.

Κατά μέσο όρο, περίπου 100 πρόσφυγες εισέρχονται στην Κροατία ανά ώρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNHCR για την κεντρική Ευρώπη, Μπαμπάρ Μπαλόχ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here