Κροατία: Θα αφήνει πλέον όλους τους πρόσφυγες να περνούν ελεύθερα

0
6

Σχέδιο Β πρόκειται να ακολουθήσει η Κροατία αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς «δεν μπορεί πλέον να αντέξει τόσο βαρύ φορτίο προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ενώ άλλοι στρέφουν αλλού το κεφάλι» όπως δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάγκρεμπ ο Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισε ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Κροατία, ότι μπορούν να περνούν από την Κροατία και να προχωρούν, επειδή ο προορισμός τους είναι η βόρεια Ευρώπη. «Οι άνθρωποι», είπε, «πλέον δεν θα καταγράφονται και δεν θα οδηγούνται σε καταλύματα, αλλά περνάμε στο σχέδιο Β».

«Οι άνθρωποι που έρχονται δεν θα είναι σε θέση να παραμείνουν στην Κροατία, εκτός του ότι θα τους δίνουμε νερό και τροφή, θα τους φροντίζουμε, αν είναι άρρωστοι» διευκρίνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός της Κροατίας δήλωσε πως «Η κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι ερχόταν εδώ και μέρες, με κανέναν τρόπο δεν απειλεί την ασφάλεια της Κροατίας, αλλά δημιουργεί πρόβλημα. Η Κροατία απέδειξε ότι έχει καρδιά, ότι έχουν καρδιά και η χώρα και οι πολίτες της, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε τους γείτονές μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχουμε και μυαλό και ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα συμφέροντα και η ασφάλειά μας».

«Η Κροατία προετοιμάστηκε για τους πρόσφυγες. Η Κροατία τους υποδέχεται, αλλά οι δυνατότητές μας είναι μικρές. Δεν μπορούμε να το κάνουμε άλλο. Σε δύο μέρες εισήλθαν στη χώρα 13.000 άνθρωποι και ένας πολύ μικρός αριθμός εξήλθε. Εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά δεν μπορούμε πλέον να τους στεγάζουμε. Αυτό ξεπερνά τις δυνατότητές μας» υπογράμμισε.

Δεν είναι λύση οι άνθρωποι να παραμένουν στην Κροατία και η Κροατία να μετατραπεί σε αυτό που στην ΕΕ αποκαλείται «hot spot», σημείωσε ο κ. Μιλάνοβιτς. «Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι η Κροατία θα ήταν κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Απλά συγκαλύπτεται με άλλο όνομα» προειδοποίησε ο κ. Μιλάνοβιτς και ανήγγειλε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται νέες μέθοδοι, τις οποίες χαρακτήρισε ανθρώπινες και όχι όπως είναι οι μέθοδοι στην Ουγγαρία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here