«Ξαφνικός θάνατος» για επιχειρήσεις που κλέβουν ΦΠΑ

0
6

Θα διαγράφει η εφορία το ΑΦΜ όσων επιχειρήσεων κλέβουν ΦΠΑ αναγκάζοντας τες να διακόψουν τις συναλλαγές τους…

Με απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου η διακοπή θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς το φαινόμενο των πλαστών- εικονικών τιμολογίων και οι απάτες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με το στήσιμο μαϊμού εταιρειών έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Οι παραβάτες θα λαμβάνουν απλώς ένα μέιλ με το οποίο θα τους γνωστοποιείται ότι το ΑΦΜ τους έχει απενεργοποιηθεί.

Το ΑΦΜ θα απενεργοποιείται αν διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές για έναν χρόνο δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ ή για έναν χρόνο υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ή ακόμη αν δεν βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα, ενώ αιτία διακοπής θα είναι και η αναστολή δραστηριότητας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της εφορίας.

Το ΑΦΜ θα απενεργοποιείται όταν διαπιστώνεται πως η επιχείρηση έχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά στον ΦΠΑ (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμός κ.λπ.) ή αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα, τα οποία ζητούνται από τη φορολογική διοίκηση.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η ΓΓΔΕ θα δίνει μόνο σε ειδικές περιπτώσεις προθεσμία 10 ημερών στην επιχείρηση για να δώσει εξηγήσεις, αφού πρώτα θα της έχει αποστείλει έγγραφη προειδοποίηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here