Ξένος Τύπος: Τέρμα τα λεφτά τον Μάιο χωρίς συμφωνία – Ρώσικη ρουλέτα από μία ασόβαρη κυβέρνηση

0
4

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δηλώνει στους Financial Times ότι η κυβέρνηση θα καλύψει χωρίς κανένα πρόβλημα τις διεθνείς της υποχρεώσεις αυτόν τον μήνα, αλλά θα πιεστεί να συγκεντρώσει τα χρήματα για τις εσωτερικές πληρωμές του δεύτερου μισού του Απριλίου.

«Ο επόμενος μήνας είναι άλλο ζήτημα – θα ξεμείνουμε από λεφτά εκτός αν νομοθετηθούν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποδεσμευθούν κάποια κεφάλαια διάσωσης».

Για την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών τον περασμένο μήνα, γράφει η εφημερίδα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε αποθεματικά κρατικών οργανισμών. Αυτόν τον μήνα το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να χρησιμοποιήσει με τον ίδιο τρόπο περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμούς που έως τώρα ήταν διστακτικά να παραδώσουν τα χρήματά τους.

Άλλο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι το φάσμα του Grexit έχει επανέλθει καθώς το ρευστό στερεύει, με τον όρο πλέον να είναι στα χείλη όλων στην Ευρώπη. Βρετανός δικηγόρος τονίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχει μηχανισμός εξώθησης της Ελλάδας στην έξοδο και το πιο πιθανό είναι σταδιακά η χώρα να ξεμείνει από ευρώ.

Η εφημερίδα Times, αναφέρεται συγκεκριμένα σε προετοιμασίες που κάνουν η Τράπεζα της Αγγλίας, το Υπουργείο Οικονομικών και η εποπτική αρχή του Σίτι για να περιορίσουν τη ζημιά στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το δημοσίευμα επικαλείται τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σε αναφορά στην «αμφιλεγόμενη» επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, η εφημερίδα Guardian σχολιάζει ότι το πώς θα συμπεριφερθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στη ρωσική πρωτεύουσα «είναι πιθανό να παίξει κρίσιμο ρόλο στο πώς οι πιστωτές και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες».

Μιλώντας στην Independent, ο Γιάννης Μπαλάφας λέει ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ δεν συγκρούεται με τους διμερείς δεσμούς με τη Ρωσία. «Πολλοί ίσως θέλουν να επικρίνουν την Ελλάδα λέγοντας ότι οι συναντήσεις θα έρθουν σε σύγκρουση με τη σχέση μας με την Ευρώπη, αλλά αυτό είναι ψέμα. Δεν παίζουμε με την εξωτερική μας πολιτική, απλώς αξιοποιούμε τα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα», προσθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος λέει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θεωρεί τα εμπάργκο και τις κυρώσεις λύση. «Αντίθετα η διπλωματία είναι (η λύση)», συμπληρώνει.

Tέλος, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, τέλος, η Times σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας παίζει ρώσικη ρουλέτα με το ελληνικό χρέος», σε μια προφανή απόπειρα να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ενάντια στην ΕΕ.

To κύριο άρθρο της η εφημερίδα με τίτλο «Ελληνική αφέλεια», σχολιάζει πρέπει να καταλογιστεί ενοχή στον Αλέξη Τσίπρα για την αφέλεια που επιδεικνύει προσεγγίζοντας το καθεστώς Πούτιν. Για την εφημερίδα η επίσκεψη στη Μόσχα υπάγεται στον «ηρωικό αγώνα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «να παρουσιάσει τους νόμους της αριθμητικής ως καπιταλιστική παγίδα».

Αυτή η τακτική, γράφουν οι Times, «στερείται αρχών και είναι μυωπική», ενώ παράλληλα στρέφεται κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού. «Η ζημιά γίνεται στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα από μία ασόβαρη κυβέρνηση».

«Το να βρίσκεται στο έλεος των οικονομικών ιδιοτροπιών ενός καταπιεστικού καθεστώτος αντί να είναι ενσωματωμένο μέλος δυτικών θεσμών που διέπονται από συνθήκη, θα καθιστούσε την Ελλάδα κράτος ικέτη, αν όχι δορυφόρο. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ είναι πολύ συγκρατημένη έναντι της επιδεικτικότητας του κ. Τσίπρα. Οι αλυτρωτικές πολιτικές του κ. Πούτιν έναντι του κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας είναι εξοργιστικές. Παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά στάνταρ δικαιοσύνης και συνταγματισμού. Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το αναγνωρίσει αυτό και μετά να σιωπήσει», καταλήγει το άρθρο των Times.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here