Κουρτς: Το κομβικό σημείο είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

0
3

 

Κομβικό σημείο για το προσφυγικό θεωρεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το πέρασμα του Μπρένερ ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messaggero.

Μάλιστα τονίζει πως αν υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης δεν θα είναι αναγκαίο το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ: «Όσον αφορά στο πέρασμα του Μπρένερ έχουμε και εμείς επίγνωση της ιστορικής και πρακτικής σημασίας των συνόρων αυτών και δεν θα θέλαμε ούτε και εμείς τους ελέγχους. Ελπίζουμε, επίσης, ότι δεν θα είναι αναγκαίοι αν καταφέρουμε να εγγυηθούμε, μαζί, αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης: μόνον έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε και στο μέλλον μια Ευρώπη χωρίς σύνορα».

Ωστόσο ο Κουρτς προειδοποίησε: «Αν δούμε ότι δεν μειώνεται αισθητά ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στον μεσογειακό διάδρομο, τότε θα πρέπει να αναγκασθούμε να υιοθετήσουμε τους ελέγχους στο Μπρένερ, προσπαθώντας να περιορίσουμε -όσο περισσότερο γίνεται- τις συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και εμπορευμάτων».

Ο υπουργός εξωτερικών τονίζει επιπλέον: «Το να μην κάνουμε τίποτα θα ήταν πράξη ανευθυνότητας προς το λαό μας. Θα ήταν λανθασμένο να αφεθεί η δυνατότητα διέλευσης μέσω των Βαλκανίων με κατεύθυνση τη Σουηδία, την Αυστρία ή τη Γερμανία, για τον λόγο αυτό οργανώσαμε τη Σύνοδο για τα Βαλκάνια: για να κλείσει αυτή η οδός και να αυξηθεί η πίεση για μια ευρωπαϊκή λύση. Η πρωτοβουλία μας επιβεβαιώθηκε ομόφωνα από τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here