Κώστας Σημίτης: Μήπως η κυβέρνηση τελικά προτιμά ένα αδιέξοδο;

1
3

Με νέο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τονίσει ότι «ο τρόπος χειρισμού της διαπραγμάτευσης δημιουργεί το ερώτημα αν η κυβέρνηση θέλει η όχι μια λύση σε συνεργασία με την ευρωζώνη» ή «μήπως προτιμά ένα αδιέξοδο που θα της επιτρέψει να χαράξει τη δικής της διέξοδο;».

Και συνεχίζει «Καθεστώς το οποίο θα επιτρέπει σε μια χώρα να έχει νόμισμα το ευρώ αλλά να μην υπόκειται στις υποχρεώσεις της ευρωζώνης αποτελεί ουτοπία. Η συνέπειας μιας αδυναμίας πληρωμών θα είναι η χρεοκοπία και μετά η δραχμή και στη συνέχεια καταστροφική φτώχεια. Η σημερινή ασάφεια βλάπτει τη χώρα».

Σχετικά με τη στάση των δανειστών ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι οριστική λύση αυτή την στιγμή δεν είναι πιθανή και ότι θα επιμείνουν ή όποια αλλαγή των συμβάσεων να είναι βαθμιαία.

Στη μακροσκελή του ανάλυσή ο ίδιος επισημαίνει πως το πρόβλημα της χώρας είναι ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο και συγκεκριμένες επιδιώξεις ευκαιριακά με συνεχείς αντιπαλότητες με φαντασιώσεις και ανερμάτιστα ιδεολογήματα.

Χωρίς βέβαια να αφήνει στο απυρόβλητο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Κώστας Σημίτης τονίζει ότι η χώρα συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη χωρίς δικό της σχέδιο αποκατάστασης μιας πορείας σταθεροποίησης και ανάπτυξης και πως η σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε την αναγκαιότητα ενός προγράμματος.

«Η απαραίτητη συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με τη συνέχιση της λιτότητας ούτε με την άρνηση δέσμευσης για την πρόληψη μιας νέας συσσώρευσης ελλειμμάτων… Οι ιδεολογικές επικλήσεις οι θορυβώδεις αρνήσεις και οι θεατρικοί θυμοί είτε από τη  μια είτε από την άλλη πλευρά δεν βοηθούν» . 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. K. Σημίτη τα καταφέρατε πολύ καλά τον χρονικός διάστημα τις κυβερνήσεως σας. Ήταν Η εποχή που τα πήρατε χοντρά από όλους γενικά k τα μοιράζατε στους δικούς σας.
    Τα καταφέρατε να μας κάνετε κράτος πλούσιας διαφθοράς με τίποτα μελλοντικό σχεδιασμό ανάπτυξης αλλα με πολλά χρέη k στιγμιαία υπερηφάνεια μιας ψεύτικης μη παραγωγικής ανάπτυξης.
    Σήμερα έρχεστε να κρίνετε αυτά που αφήσατε, εσείς k το κόμμα που ο Ελληνικός Λαός πιστεψε ως λαϊκό σοσιαλιστικό. Κρυφτείτε στο κλουβί σας k αφήστε τον Ελληνικό Λαό να πλήρωση όπως πάντα τους ανίκανους πολιτικούς εγκληματίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here