Κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα βιώσιμα σχήματα-Είδαμε το Mega

1
12

 

  Τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα σε βασικές του πολιτικές αποκάλυψε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής από την Κίνα, καθώς πλέον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσγειώθηκε στην εσωτερική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές είναι σταθερή η διαπίστωση ότι «η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά και αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οφείλεται στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση καθώς αποδίδει καρπούς. Αυτό εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, έδειξαν και τα πολύ θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, αλλά και τα ανοίγματα στη Ρωσία, το Ιράν, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Πρόσθεσαν μάλιστα με νόημα: «Αυτά που φέραμε από το Πεκίνο δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ. Σαμαράς. Και αυτό το πετύχαμε γιατί ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας».

Η Cosco θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κρουαζιέρας, τη δραστική αύξηση του αριθμού των κοντέινερς, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

Δεν είναι στις προτεραιότητες ο ανασχηματισμός

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού ,αν και, όπως ειπώθηκε, «αλλαγές θα υπάρξουν». Για πιθανά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση. Θα μπορούσαμε να βρούμε τέτοια πρόσωπα αλλά θα εξεταστεί κατά περίπτωση.

Τηλεοπτικές άδειες
Σηκώθηκε ένας κουρνιαχτός σε σχέση με την Κομισιόν και η Κομισιόν έστειλε μια αποστομωτική απάντηση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επίσης.

Και εκεί που όλοι έλεγαν ότι ο διαγωνισμός θα είναι παρωδία έχουμε 11 και όλους όσοι τον επικρίνουν να συμμετέχουν. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο.

Σε όλους τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς είναι πολλοί οι υποψήφιοι και όσοι περισσότεροι οι υποψήφιοι τόσο πιο ψηλά πηγαίνει.

Αν είχαμε περισσότερες άδειες θα είχαμε πολύ χαμηλά τιμήματα. Με 4 άδειες θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Αν είχαμε 11 άδειες θα έδιναν μόνο το πλαφόν τίποτα άλλο. Δεν θα έμπαιναν στον διαγωνισμό.

Η λογική των 4 αδειών δεν είναι της λογικής «πόσες μας λείπουν τόσες θα βάλουν». Είναι η λογική της διαφημιστικής πίτας. Έχουμε κάνει μια ανάλυση κόστους οφέλους και βλέπουμε ότι είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ετησίως είναι το κόστος και είναι 200 εκατομμύρια η διαφημιστική πίτα άρα θα πάμε 4 άδειες. Αν κάποια στιγμή αυξηθεί η διαφημιστική πίτα και γίνει 250 – 300 ενδεχομένως να έχουμε βιώσιμα σχήματα και περισσότερα. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε με τα ελληνικά δεδομένα περισσότερα βιώσιμα σχήματα. Η βιωσιμότητα η εργασιακή έχει να κάνει και με την οικονομική βιωσιμότητα είδαμε λοιπόν τώρα πόσο βιώσιμο ήταν το Mega. Είναι απλήρωτοι τόσο καιρό οι άνθρωποι και είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες.
Έχουμε βάλει όριο ελάχιστο αριθμό που πρέπει απαραιτήτως να τηρείται.
Δεν είναι μόνο τα εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης είναι και τα τοπικής εμβέλειας τα περιφερειακά.

Θα υπάρξουν νέες άδειες;
Υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού εδώ. Αλλά μελλοντικά ενδεχομένως ναι.

Σύνταγμα

Αναφορικά με το θέμα των συζητούμενων συνταγματικών αλλαγών, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – ο κόσμος βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, όπως, επίσης, και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Θα πρέπει όμως να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σχετικά με την επικαιρότητα ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή από την Κίνα, τα εξής:

Για τον εκλογικό νόμο:

Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μας. Όπως έλεγε ο Μάο: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε πού θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η αριστερά για αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε.

Ο στόχος μας επαναλαμβάνω είναι να κάνουμε αυτή την μεγάλη τομή. Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η Συνταγματική αναθεώρηση.

Βεβαίως αυτά απαιτούν συναινέσεις. Το σύστημα αν είναι ή αν δεν είναι ώριμο θα φανεί στην πορεία. Εμείς είμαστε στο πλαίσιο των αξιών μας και της στρατηγικής μας στόχευσης. Ευχής έργο ήταν να υπήρχε διάθεση για διαβούλευση, αν υπήρχε αυτό θα μπορούσαμε να προχωρούσαμε σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπω μια στάση που δείχνει μια αναξιοπιστία. Βλέπω ας πούμε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει απλή αναλογική πριν ένα χρόνο και τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση.

Για την συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε για το πώς θα πάμε στην συνταγματική αναθεώρηση. Ο Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα, δεν συμφωνεί με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δέχεται να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα που δεν συμφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εμείς λέμε ότι αν θέλουν να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα πρέπει η ψήφος να είναι ισότιμη. Άρα πρέπει να δεχθεί την απλή αναλογική. Λογικό δεν είναι;

Αλλιώς τι δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα έχει αν αυτός που για μια μονάδα έρχεται πρώτος παίρνει 50 έδρες παραπάνω.

Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει απλή αναλογική, άρα θέλει δικαιότερο εκλογικό σύστημα θέλει δημοψηφίσματα θέλει απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Αλλά το να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής είναι κάτι που έχει ήδη γίνει.

Για τα εργασιακά

Δεν έχω τόσο μεγάλη ανησυχία ακριβώς γιατί βλέπω ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο.

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά είναι αρκετά ευέλικτο το σύστημα στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους όχι περαιτέρω ευελιξία. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων πιστεύω ότι θα την καταφέρουμε. Έχουμε σημαντικούς συμμάχους και ο Γιουνκερ και ο Γκάμπριελ ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μου είπε πως αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα στη Γερμανία, πώς μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από την Ελλάδα που υπάρχει στο Σύνταγμά μας.

Τις ομαδικές απολύσεις δεν τις ζητάει κανείς στην Ελλάδα ούτε ο ΣΕΒ ούτε κανένας. Το πολύ πολύ να πάμε σε έναν συμβιβασμό όπου δεν θα έχει το δικαίωμα κανείς αλλά θα είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινή συναινέσει ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να θέλουν να βάλουν τρελά πράγματα στην Ελλάδα νομίζω ότι πάμε από ισχυρότερες θέσεις.

Δεύτερη αξιολόγηση:

Θέλουμε να κλείσει το συντομότερο. Όσο πιο γρήγορα τρέξουμε εμείς τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε αξιοπιστία τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε επενδύσεις τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα. Εμείς θέλουμε τον Οκτώβριο να κλείσει.

Τον Ιούλιο θα έρθει στην Αθήνα ο Μοσκοβισι για να βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει καλύτερο micro management. Από τη στιγμή που συμφωνούμε στους στόχους και στις στρατηγικές να μην μπλοκάρουμε στα μικρά ζητήματα.

Για το χρέος

Από τη στιγμή που το ΔΝΤ θα εξετάσει τη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου συνεπάγεται ότι θα γίνει συζήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι σημαντικά σε μεσοπροθερσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, αλλά συγκεκριμένα άμεσα μέτρα δεν έχουν προσδιοριστεί. Το ΔΝΤ το θεωρεί ως προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει. Το ΔΝΤ λέει ότι για να βάλω από τη τσέπη μου λεφτά θέλει να υπάρχει σταθερή ανάλυση της αποπληρωμής του χρέους.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα

Εμείς εγγυόμαστε ότι θα τα πιάσουμε μια φορά τα πλεονάσματα. Μια φορά όμως. Το 2018. Και τους λέμε ότι να τα έχεις διαρκώς είναι αστείο είναι παραμύθι. Δεσμευόμαστε ότι για πρώτη φορά ως Έλληνες να πετύχουμε κάτι που υποσχόμαστε ότι θα πιάσουμε 3,5% σε κανονικές συνθήκες.

Αλλά ελάτε τώρα να σοβαρευτούμε και να συζητήσουμε και να δούμε την επόμενη δεκαετία τι θα έχουμε για στόχο σοβαρό που θα είναι 1,5 – 2%. Το ίδιο λέει και το ΔΝΤ σε αυτό. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να το συζητήσει πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Έλα όμως που ο Γκάμπριελ θέλει να το συζητήσει πριν.

Καθημερινότητα

Δύσκολη η κατάσταση… Ο κόσμος ήταν τρελαμένος τα τελευταία έξι χρόνια. Ο κόσμος νομίζω ότι η μεγάλη του πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή και ότι δεν έφερνε κάποιος άλλος κάτι καλύτερο από αυτό που φέραμε εμείς.

Ο κόσμος είδε ότι φτάσαμε στον γκρεμό και δεν ήθελε κανένας να πέσουμε. Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι μια προοπτική. Αυτό θα αρχίσει να φαίνεται σιγά – σιγά. Σε δυο χρόνια από τώρα η εικόνα της χώρας θα είναι διαφορετική. Δεν μπορείς να κρίνεις τώρα. Βάλαμε επίτηδες μπροστά τα δύσκολα μέτρα.

Για πρόταση Μητσοτάκη 2%
«Έλα γιαγιά μου να σου δείξω τα αμπελόχώραφά σου. Και ο Μητσοτάκης και ο Στουρνάρας έφεραν συμφωνίες 4,5% και 6%. Και έρχονται τώρα και λένε… Όταν δώσαμε τη μάχη να το πάμε μέχρι 3,5% έλεγαν πως πάμε τη χώρα στη βράχια. Προφανώς πρέπει να πάμε στο 1,5% – 2% δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό

Για σοσιαλδημοκρατία
Στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί αυτή η συνάντηση στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην κάλπη. Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έχει ένα στρατηγικό δίλλημα αυτή τη στιγμή. Ένα μεγάλο κομμάτι θέλει να μετεξελιχθεί σε δορυφόρο της ΝΔ και ενδεχομένως ένα άλλο κομμάτι θέλει να μείνει μέρος της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας.

Συνεργασία με Κουβέλη
Νομίζω στο συνέδριο είναι μια καλή στιγμή. Θα προχωρήσει έχει ωριμάσει πια να συμπορευτούμε.

Προσφυγικό
Η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και για την Ευρώπη και για την Τουρκία. Ακριβώς επειδή το γνωρίζουν θα βρεθεί τρόπος να μην σπάσει.

Για την εικόνα της χώρας
Έχουμε ενάμισι χρόνο στην κυβέρνηση, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει. Η Ελλάδα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης της σκληρής ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για ένα εξάμηνο με αρνητικό τρόπο εκείνη την περίοδο αλλά επειδή είχαμε θετική κατάληξη έχει ξεχαστεί. Αλλά έχουμε αποκτήσει προστιθέμενη αξία ως παίκτης. Σημαντικός παίκτης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σε ποιο επίπεδο ουρανού πετούσε ο κύριος όταν τα έλεγε όλα αυτά; Όταν προσγειωθεί στην πραγματικότητα θα νιώσει στο πετσί του τι εστί να είσαι Έλληνας σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here