Το κύμα του λαϊκού θυμού και η αστάθεια του ΣΥΡΙΖΑ

3
40

Εκτός από υπερπροσφορά δημοσκοπήσεων και exit polls έχουμε και υπερπαραγωγή αναλύσεων, για το εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα που αυτό εκπέμπει.

Αντιπαρερχόμενοι  το «μήνυμα», και το οποίο  είναι αρκετά …εύπλαστο – ανάλογα με το ιδεολογικό πρίσμα, τις επιθυμίες ή τις σκοπιμότητες, των αναλυτών, και δη των κομματικών – ας εστιάσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, μια και προβάλει ως ο βασικός πρωταγωνιστής της επόμενης Κυριακής, και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό του άμεσου μέλλοντος μας.

Τηλεγραφικώς ειπείν, καθώς όλοι έχουμε υπερεκτεθεί στις αναλύσεις τις τελευταίες μέρες:

-Αποτελεί εν μέρει αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι η αποχή κυμάνθηκε στα επίπεδο των προηγούμενων εκλογών. Καταδεικνύεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τον επιθετικό  λόγο και την δραματοποίηση της κατάστασης – που έτσι κι αλλιώς είναι δραματική για ευρέα τμήματα του λαού-  δεν κατόρθωσε να εμφυσήσει στο εκλογικό σώμα την αίσθηση του επείγοντος ώστε να προσέλθει στην κάλπη και να αποδοκιμάσει  τους υποψηφίους της κυβέρνησης (γνωστοί και «σεσημασμένοι»,  παρότι σε αυτές τις εκλογές όλοι ενδύθηκαν τον μανδύα του ανεξάρτητου).

– Η έλλειψη κοινωνικού βάθους σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, η απειρία του, η συνακόλουθη ελλιπής προετοιμασία του και η μεταφορά των κεντρικών  πολιτικών διακυβευμάτων σε αυτοδιοικητικό επίπεδο: Ο ΣΥΡΙΖΑ,  ένα κόμμα χωρίς σύνδεση με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και μηχανισμούς,  που σε δυο χρόνια φτερούγησε από το 3-4% στο 27%, εξέλαβε τους ψηφοφόρους του ‘12 ως εσαεί δικούς του. Δεν κατανόησε ότι αυτή η απότομη γιγάντωση οφειλόταν απλά στο γεγονός ότι δυσαρεστημένοι ΠΑΣΟΚοι, μετακόμισαν σε αυτόν εκλογικά, αλλά όχι και πολιτικά, αφού  δεν υπήρξε ο αναγκαίος χρόνος να ενστερνιστούν τις πολιτικές του αρχές και την ιδεολογία του. ΤΟ ΠΑΣΟΚ, δηλ. τα αυτοδιοικητικά στελέχη του, έχουν συγκροτήσει ισχυρούς αρμούς σε επίπεδο κοινωνίας, οι οποίοι είναι αρκετά συνεκτικοί και δεν διαρρηγνύονται εύκολα, επειδή οι άνθρωποι πλήττονται από το μνημόνιο!

Τα πρόσωπα πάντα παίζουν ρόλο, παρότι η μαρξιστική θεωρεία που ενστερνίζεται η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο κομματικός μηχανισμός, (που οργανωτικά είναι καθηλωμένος στην εποχή του 3%), προσδίδουν σημασία  στην κινηματικότητα των ριζοσπαστικοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων – των μαζών που θα έλεγε το παλιό ΠΑΣΟΚ. (σ.σ. ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, σε συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής έχει επικαλεστεί παλαιότερα ως προσόν του την «κινηματικότητα» της δράσης του). Η ατυχής κατάληξη των  υποθέσεων της κας Σουλειμάν και του κ. Καρυπίδη, καθώς και η στάση των τοπικών οργανώσεων απέναντι στον κ Βουδούρη, απέδειξαν ότι τα πρόσωπα και οι χειρισμοί μετράνε. Αυτά δεν περιορίστηκαν σε τοπικές απώλειες ψήφων αλλά λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά και τροφοδότησαν δυσπιστία σε ευρύτερα στρώματα, θέτοντας σε δοκιμασία την εικόνα εσωτερικής ομοιογένειας και οργανωτικής αποτελεσματικότητας του κόμματος. Δικαίως φυσικά, βεβαίως γιατί και το αυτοδιοικητικό του έλλειμμα δεν κατανόησε και άφησε να περάσουν δύο χαμένα χρόνια, κατά τα οποία θα μπορούσε να προετοιμαστεί αρκούντως.

Σαφώς αποτελεί επιτυχία του κόμματος, το γεγονός ότι με μηδαμινό αυτοδιοικητικό παρελθόν είχε ευπρόσωπη παρουσία, ιδιαίτερα στην Αττική. Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά υπολείπονται των μεγαλεπήβολων στόχων και διακηρύξεων, περί ανατροπής και άλλων ηρωικών. Μόνος αυτοπαγιδεύθηκε σε μια μάχη που τα δεδομένα δεν ήταν υπέρ του.

-Με βάση τα ανωτέρω, και αν ακόμη υλοποιηθούν οι προσδοκίες του την Κυριακή, και αν το ποσοστό του είναι αυτό που θα του επιτρέψει να διακηρύξει στις 25 ψηφίσαμε, σήμερα 26 φεύγετε, αναρωτιέται κανείς με ποιους κοινωνικούς ιμάντες θα υλοποιήσει τις ρήξεις που επαγγέλλεται.

-Το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ  νέμονται επί δεκαετίες Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, μαζί με τις νομαρχίες ή τις Περιφέρειες δεν σημαίνει ότι έχουν λευκή επιταγή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει μέλλον ως προς την Τ.Α.,  αλλά θα πρέπει να το προετοιμάσει.

– Τέλος και αυτές οι εκλογές, με όλη την ιδιαιτερότητα της τοπικότητας καταδεικνύουν ότι αρχίζει να σταθεροποιείται ένα νέο δίπολο, το δίπολο δεξιάς –Αριστεράς, με τον ενδιάμεσο χώρο ισχνό και αναιμικό, να αποτελεί προς το παρόν  υπομόχλιο στήριξης των δύο μεγάλων στην εξουσία – Υπάρχει βέβαια το Ποτάμι,  αλλά δεδομένης της νεότητάς του δεν μπορεί ακόμη να προσμετρηθεί.

ΥΓ: Τα ανωτέρω δεν απαξιώνουν το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Απλώς επισημαίνουν, ότι το κύμα του λαϊκού θυμού μπορεί να σε φέρει στον αφρό, αλλά η αποτελεί δική σου ευθύνη να κρατηθείς εκεί.

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πέραν των όσων αναλύετε τα οποία εν μέρει θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως βάσιμα και αληθή αντιγράφω ανάλογο σχόλιο του Γ. Τράγκα όπως αυτούσιο δημοσιεύτηκε στο http://www.crashonline.gr, υπό διαφορετική οπτική γωνία των πραγμάτων, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποτυπώσει την υπόλοιπη μισή αλήθεια και με τίτλο

  Γιώργος Τράγκας: «Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ πυροβόλησε τα πόδια του»

  Το σχέδιο του Σαμαρά και του Μαξίμου είναι παλαιοκομματικό, αλλά μέχρι στιγμής αποδίδει καρπούς. Επειδή όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στις ευρωεκλογές, το επιτελείο της ΝΔ, με την πλήρη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, και φυσικά των μνημονιακών καναλιών, έριξαν το βάρος στους υποψήφιους όλων των περιφερειών. Είτε αυτοί ήταν αντιμνημονιακοί είτε μνημονιακοί, αρκεί να μην ήταν ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Τζιτζικώστας-Ιωαννίδης-Τατούλης κ.α.).

  Αντίθετα, η Κουμουνδούρου έκανε φοβερά στρατηγικά λάθη, απορρίπτοντας τις συμμετοχές ανθρώπων στα ψηφοδέλτιά της, όπως του καναλάρχη κ. Καρυπίδη, που εισήλθε πανηγυρικά στον β’ γύρο. Αντίθετα, το επιτελείο του κ. Τσίπρα δεν έδωσε καμία βάση, ούτε στην επιλογή προσώπων στις περιφέρειες (επικαλούμενο τώρα την απειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση και την έλλειψη παραδόσεως που έχει σε πρόσωπα, ως καινούργια πολιτική δύναμη που είναι!…), ούτε στα εθνικά θέματα, στα οποία προκάλεσε με τις επιλογές υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές, τύπου καθηγητού κ. Χριστόπουλου, πράγμα που ενόχλησε και τους Μακεδόνες και τους Θρακιώτες. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι σαρώθηκε και στη Μακεδονία και στη Θράκη, όπου προκάλεσε το αίσθημα της κοινής γνώμης, με την απαράδεκτη απομάκρυνση τελευταία στιγμή, της Ρομά κ. Σουλειμάν Σαμπιχά. Ούτε είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι στην δημοκρατική Κρήτη δεν κατάφερε να περάσει στον β’ γύρο. Τόσο στη Μεγαλόνησο, όσο και στην Πελοπόννησο, αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση από την α’ και β’ θέση.
  Όλα αυτά βέβαια θα κατασταλάξουν στον β’ γύρο, στον οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως του σχέδιο του επιτελείου Σαμαρά, δηλαδή να επιδιωχθεί να μην βγάλει ούτε έναν περιφερειάρχη και ούτε έναν δήμαρχο σε μεγάλη πόλη ο ΣΥΡΙΖΑ! Ήδη, με ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου, οι ψήφοι Κουμουτσάκου οδηγούνται προς την πλευρά του κ. Σγουρού και οι ψήφοι τουλάχιστον Άρη Σπηλιωτόπουλου, προς την πλευρά του κ. Καμίνη – και αυτό φυσικά είναι και προσφορά προς τον συνεταίρο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
  Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, γιατί δεν ξέρουμε πού θα πάνε οι ψήφοι του ανεβασμένου ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής, των ΑΝΕΛ, αλλά και πολλών καραμανλικών που θέλουν να αποφύγουν τους υποψήφιους του Σαμαρά. Κυριακή, κοντή γιορτή. Θα δούμε…
  Πάντως, όπως έλεγα το πρωί στον Real FM είναι μεγάλες οι ευθύνες του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι στιγμής, με όσα λένε και κάνουν, αντί να κάνουν το αντιμνημονιακό μέτωπο σαρωτικό… σταθεροποιούν την… «σταθερότητα» του κ. Σαμαρά. Οι καντρίλιες και οι πιρουέτες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι προσγειώσεις των θέσεων σε μη ανατρεπτικό πλαίσιο: «ανήκωμεν εις την Δύσιν», «ανήκωμεν εις το ΝΑΤΟ», «ανήκωμεν εις την Ευρωζώνη», «δεν μπορούμε να ροκανίσουμε το κλαδί του ευρώ στο οποίο όλοι μαζί καθόμαστε», «θα παραλάβουμε καμένη γη», «μεταφέρετε στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι είμαστε αξιόπιστη πολιτική δύναμη» και πολλά άλλα τέτοια, προκάλεσαν σύγχυση και αβεβαιότητα.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει πρώτος στις Ευρωεκλογές, αλλά ήδη έχει πυροβολήσει τα πόδια του και έχει προσφέρει επιχειρήματα στον κ. Σαμαρά για να μιλήσει για «αδιατάραχτη πορεία» στις 26 του μηνός.

 2. Πάρα πολύ ωραία ανάλυση! Μπράβο σου ! Συμφωνώ με τα γραφομενά σου και επαυξάνω. Επισημαίνω τη φράση σου: «Το κύμα του λαικού θυμού μπορεί να σε φέρει στον αφρό, αλλά αποτελεί δική σου ευθύνη να κρατηθείς εκεί».
  Πως να κρατηθείς, αγαπητέ Γιάννη στον αφρό, όταν όπως και εσύ λες ο κομματικός σου μηχανισμός βρίσκεται ακόμα στο 4%, όταν τα στελέχη που τον στηρίζουν παθαίνουν…»εγκεφαλικά» μέχρι να βρουν ακόμα και ανθρώπους που θα κάνουν βάρδιες στα εκλογικά περίπτερα και όταν στην εσωκομμματική ηλεκτρονική επικοινωνία τους οι «γραμμένοι» στις λίστες των τοπικών οργανώσεων βρίζονται και «σκοτώνονται» για ψύλλου πήδημα; Με τέτιο κόσμο στις τοπικές οργανώσεις πως θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να δέσει τους κοινωνικούς ιμάντες στους οποίους αναφέρεσαι, για να υλοποιήσει τις ρήξεις που επαγγέλλεται αν κυβερνήσει σε λίγο καιρό τη χώρα;

 3. Πολύ σωστή ανάλυση Γιάννη……….
  Θά συμπληρώσω όμως καί ένα άλλο στοιχείο, αποκλειστικά ψυχολογικής υφής. Κάποια μεγαλοστελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ «δείχνουν» πολύ soft. Καί αυτό μετράει ΠΟΛΥ στόν Ελληνα γιά ψήφο εξουσίας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here