Κυνηγώντας τη ζωή, χάνουμε τη στιγμή!

3
4631

Χανόμαστε καθημερινά σε ένα κυνήγι των υποχρεώσεων, των πρέπει, των φιλοδοξιών μας και ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι! Δεν εργαζόμαστε πλέον  για να ζούμε, αλλά ζούμε για να εργαζόμαστε και κυνηγάμε ένα άπιαστο όνειρο, πουλιά ταξιδιάρικα που όσο τα κυνηγάμε τόσο εκείνα πετάνε μακριά μας… τα χρόνια φεύγουν  και περνάμε από μπροστά μας σαν κινηματογραφική ταινία οι μέρες , οι ώρες , οι στιγμές, άλλοτε μας χαμογελάνε και άλλοτε μουντές ίσως και θλιβερές μας κοιτάνε, μα εμείς αναμένουμε τη στιγμή που θα ζήσουμε… δε ζούμε παρά υπάρχουμε αναμένοντας να ζήσουμε.

Σκέψεις τριγυρνάνε το νου μας ποιοι είμαστε, γιατί υπάρχουμε, πού πάμε; Τι είναι η ζωή; Ζωή είναι το καινούριο, το ωραίο, το όμορφο. Ένα λουλούδι ανθίζει, ένα πουλί πετάει, ένα παιδί κλαίει ή γελάει. Ζωή είναι η κίνηση, η χαρά αλλά και ο πόνος, τα εναλλασσόμενα συναισθήματα. Ζωή είναι ένας κύκλος με αρχή και τέλος. Μετά τη ζωή ο θάνατος. Η ζωή είναι τα πάντα ο θάνατος τίποτα. Η ζωή είναι φωνές. Ο θάνατος σιωπή. Η ζωή είναι χρώματα, φώς, αέρας, αρώματα. Ο θάνατος σκοτάδι, άπνοια. Είμαστε τυχεροί που ζούμε, αναπνέουμε, αισθανόμαστε τώρα μπορούμε. Όλοι έχουν την ευκαιρία να ζουν την κοινωνική πραγματικότητα. Η κοινωνική πραγματικότητα είναι μια και μοναδική , η ερμηνεία της είναι διαφορετική. Βλέπουμε τα πράγματα όπως θέλουμε να τα δούμε και  όχι όπως πραγματικά είναι. Να αγαπάς τη ζωή σου! Αυτούς που στη χάρισαν. Και εκείνους  που την κάνουν καλύτερη.

Να αδιαφορείς για τους κακούς. Η τιμωρία τους είναι η αδιαφορία σου. Μακριά από την κακία. Οι κακοί δε γίνονται ποτέ καλοί. Όταν στέκεσαι δίπλα τους, σου κλέβουν την ηρεμία και την καλοσύνη. Απομάκρυνέ τους από τη ζωή σου και άφησε τους να βράσουν στο καζάνι της κακίας τους. Η ευτυχία μας είναι η πληρότητα της ψυχής μας , μη σε αγχώνουν πράγματα που δεν αλλάζουν.

Ζήσε τις μικρές στιγμές, τα απλά πράγματα, το τώρα, το χτες έφυγε πια, ενώ το αύριο μπορεί να μην έρθει. Ζήσε τη ζωή σου χωρίς να την εξευτελίζεις με μικροπρέπειες ούτε να αναλώνεσαι σε πράγματα ανούσια. Ζήσε τη ζωή σου όπως εσύ θες και κρίνεις, γιατί η ζωή είναι δώρο! Και αν κάποτε τη χάσεις, θα ξέρεις ότι την έζησες όπως ήθελες εσύ, και όχι όπως ήθελαν οι άλλοι! Η ζωή είναι δική σου και είναι πολύ μικρή για ένα θλιβερή! Μπες μέσα στο αυτοκίνητο σου, κάνε μια βόλτα χωρίς προορισμό, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική στη διαπασών.

Ζήσε τις στιγμές, εξάλλου  ζωή είναι το άθροισμα τους. Ο προορισμός άγνωστος, το ταξίδι της ζωής επικίνδυνο και αβέβαιο.  Το αν η ζωή θα κυλήσει ομαλά και χωρίς αντιξοότητες εξαρτάται από το πόσο καλός οδηγός είναι άνθρωπος, γιατί η ίδια η ζωή είναι ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον άνθρωπο, εξαρτάται από το πόσο καλά ξέρει να πατάει φρένο ή γκάζι τη στιγμή που χρειάζεται. Γίνε μέλισσα και πάρε γύρη μόνο από τα καλά λουλούδια για να φτιάξεις  μέλι.  Ρούφηξε το μεδούλι της ζωής.

Τελικά τι είναι η ζωή; Η ζωή είναι μια λέξη με τρία γράμματα, που ο καθένας τη γράφει όπως θέλει και με το δικό του γραφικό χαρακτήρα. Άλλος της δίνει αξία, τη γράφει με κεφαλαία, άλλος με μικρά, άλλος σταθερά και ευανάγνωστα, άλλος τρεμάμενα, φοβισμένα. Εσύ αποφασίζεις πώς θα γράψεις τη ζωή σου και αν δε μπορείς να τη γράψεις ζωγράφισε την, δώσε της χρώμα και βάλε την ξεχωριστή πινελιά στον πίνακα της κοινωνίας.

Ζωή είναι το τώρα, το σήμερα, οι στιγμές… μην αναζητάμε λοιπόν τι είναι ζωή, γιατί έτσι χάνουμε την ουσία της. Στις αναζητήσεις μας για μια καλύτερη ζωή, πολλές φορές ξεχνάμε να ζούμε!  Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει: δεν υπάρχει αρχή, δεν υπάρχει τέλος, υπάρχει η τωρινή τούτη στιγμή, γιομάτη πίκρα, γιομάτη γλύκα και τη χαίρομαι όλη.

Ζωή είναι ο ήλιος που ανατέλλει το πρωί… ο γλάρος που πετάει αμέριμνος… το αθώο χαμόγελο ενός μικρού παιδιού. Είναι όλα εκείνα που δίνουν αξία στις στιγμές και χαρά στις αισθήσεις σου. Γι αυτό ζήσε, βρες λόγους για να ζεις και ζήσε όσο πιο απλά μπορείς, γιατί η ευτυχία της ζωής βρίσκεται στα απλά , στα μικρά, στα ασήμαντα, βρίσκεται στις λεπτομέρειες… Γέλα, αγάπα και τραγούδα. Αυτό είναι ζωή!

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αχ, Ιωάννα, μ’ έβαλες να κατεβάζω απ’ τα ράφια και να ξεφυλλίζω πάλι την «Ασκητική»! Και ναι, βρήκα τη φράση που παραθέτεις -που την είχα, ομολογώ, λησμονήσει- έντονα υπογραμμισμένη. Και να σκεφτεί κανείς πως φράσεις-κλισέ του τύπου «ζήσε το τώρα», «ζήσε τη στιγμή», κλπ., αποδίδονται σε μοντέρνες αμερικανικές σχολές ψυχανάλυσης κι αυτοβελτίωσης! Πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο Καζαντζάκης…!

 2. «Ζωή είναι το τώρα, το σήμερα, οι στιγμές… μην αναζητάμε λοιπόν τι είναι ζωή,
  γιατί έτσι χάνουμε την ουσία της»

  -Η ουσία της;
  -Το μεδούλι της, ρούφηξε το.
  -Πως;
  -Σπάσε το κόκαλο.
  Φτιάξε το μέλι σου μόνο απ’ τα “καλά” λουλούδια,
  τα “κακά” θα σου το κάνουν ξύδι.
  Ναι, το άπιαστο όνειρο έφυγε μόλις χθες, δεν το πρόλαβες, ήταν άπιαστο,
  ξέχνα το, θυμήσου πως είσαι άνθρωπος, γέλα αγάπα και τραγούδα,
  ζήσε τις στιγμές σου.
  -Πως ζει κανείς τις στιγμές του;
  -Τις γεμίζει.
  -Πως γεμίζεις μια στιγμή;
  -Μη ρωτάς, το είπε και ο Καζαντζάκης.
  -Πως γεμίζεις μια μισοάδεια; Πως γεμίζεις μια άδεια;
  -Σου το είπα.
  -Ε, αφού το είπε και ο Καζαντζάκης….
  -Ναι, ούτε αρχή, ούτε τέλος.
  -Πως αδειάζεις μια στιγμή;
  -Γι’ αυτό δεν μίλησε κανείς. Τι να σου πω.
  -Πως αδειάζεις απ’ τη ζωή σου τις ανούσιες στιγμές;
  -Θα ρωτήσω και θα σου πω.
  -Μόνο κάνε σύντομα, έχω πολλές απ’ αυτές που δεν θέλω να θυμάμαι.

  «Μπαίνεις στο αυτοκίνητο σου και κάνεις μια βόλτα χωρίς προορισμό,
  ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική στη διαπασών».

  -Πότε τελειώνει η (μικρή) στιγμή της βόλτας (χωρίς προορισμό);
  -Όταν τελειώσουν τα καύσιμα.
  -Κι αν τελειώσουν στη μέση του πουθενά;
  -Κάνεις ένα τηλεφώνημα.
  -Στη μέση του πουθενά;
  -Αφήνεις ένα ιδιόχειρο χαρτάκι με την υπογραφής σου.
  -Θα το πάρει ο αέρας.
  -Ξεκινάς πεζή να συναντήσεις την επόμενη μικρή στιγμή που λείπει
  απ’ τη συλλογή σου.

  ”Μη σε αγχώνουν πράγματα που δεν αλλάζουν”

  -Σου το λέει ο ήλιος που ανατέλλει (πάντα) το πρωί,
  σου το λέει ο γλάρος που πετάει (πάντα) αμέριμνος.
  -Μην αναλώνεσαι σε πράγματα ανούσια.
  -Μάθε να χρησιμοποιείς με “σύνεση”, το φρένο και το γκάζι,
  μην εκτρέπεσαι απ’ το “χαραγμένο” δρόμο.
  -Ζήσε τη ζωή σου όπως θες εσύ και όχι όπως θέλουν οι “άλλοι”.
  -Στους “κακούς” γίνε τιμωρός, τιμώρησε τους με την αδιαφορία σου.
  -Εσύ θα κληρονομήσεις μια θέση στην Εδέμ, αυτοί, ένα καζάνι στην πυρά.

  “Εσύ αποφασίζεις πώς θα γράψεις τη ζωή σου και αν δε μπορείς
  να τη γράψεις ζωγράφισε την, δώσε της χρώμα και βάλε την ξεχωριστή
  πινελιά στον πίνακα της κοινωνίας”.

  -Έχεις την ευκαιρία σου, όλοι την έχουν.
  -Μην βλέπεις τα πράγματα όπως θέλεις να τα βλέπεις αλλά όπως πραγματικά είναι.
  -Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες δημιουργούν υποχρεώσεις και οι υποχρεώσεις μικραίνουν τη ζωή.
  -Να αισθάνεσαι τυχερός που ζεις και αναπνέεις.
  -Ο θάνατος είναι σκοτάδι, άπνοια και η ζωή είναι χρώματα, φρου φρου κι αρώματα.
  -Γι αυτό ζήσε, βρες λόγους για να ζεις.
  -Ζήσε την κοινωνική πραγματικότητα, είναι μια και μοναδική,
  η ερμηνεία της είναι διαφορετική.

 3. Η ΖΩΉ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΤΙΠΟΤΑ . ΈΝΑ ΔΕΥΤΕΡΌΛΕΠΤΟ ΣΤΟΝ ΉΛΙΟ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΣΒΉΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ . ΜΕΊΝΕ ΜΑΚΡΥΆ ΑΠΌ ΤΟ ΚΑΚΌ, ΚΆΝΕ ΤΟ ΚΑΛΌ, ΒΟΗΘΆ ΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΎ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΑΝΆΓΚΗ, ΑΓΑΠΆ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΊΝΕ ΤΗ ΖΩΉ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΈΝΑ ΣΟΥ ΠΡΌΣΩΠΑ . ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΈΡΘΕΙ Η ΏΡΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΎΓΕΙΣ ΦΎΓΕ ΜΕ ΓΑΛΗΝΗ .
  ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΆ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΆΣΑΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΌΡΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here