Κύπριος μαθητής με 19,3 δεν δικαιούται εισαγωγή σε ελληνικό ΑΕΙ

0
6

 

Παρακάθισε στις Παγκύπριες Εξετάσεις και με γενικό βαθμό κατάταξης 19,38741, εξασφάλισε θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος, όμως, θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δεν δικαιούται να διεκδικήσει πρόσβαση στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, με τον γενικό του βαθμό.

«Εμπόδιο» αποτελεί η ελληνική καταγωγή της μαμάς του, έστω κι αν η ίδια απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα, αφού είναι παντρεμένη με Κύπριο και ζει μόνιμα στην Κύπρο. Λόγω της καταγωγής της, ο γιος της δεν ανήκει στην κατηγορία των «αλλοδαπών – αλλογενών» όπως η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων, αλλά στην κατηγορία των «Ελλήνων του εξωτερικού» ή αλλιώς ομογενών, οι οποίοι εισάγονται στα ελλαδικά ΑΑΕΙ με διαφορετικές διαδικασίες.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική, ούτε είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται. Αφορά όμως, στο ξεχασμένο αίτημα μιας μερίδας παιδιών, που αδικούνται από το υφιστάμενο σύστημα, το οποίο καθορίζεται από τις ελληνικές Αρχές. «Ήμουν ενήμερος για τα δεδομένα που ισχύουν, αλλά τα θεωρώ άδικα», ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο πατέρας του επηρεαζόμενου 18χρονου. Όπως εξήγησε ο γιος του γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, τελείωσε με άριστα το σχολείο και τώρα κατατάγηκε στον στρατό για να υπηρετήσει την πατρίδα.

Διερωτήθηκε γιατί να τυγχάνει άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους Κύπριους συνυποψήφιούς του, γεγονός που πιθανόν να του στερήσει το δικαίωμα να σπουδάσει Ιατρική εκεί όπου επιθυμεί. Η εύλογη απορία που θα μπορούσε καθένας να σκεφτεί, είναι γιατί να μην καταφέρει να περάσει στην Ιατρική της Θεσσαλονίκης, από τη στιγμή που ήταν άριστος μαθητής. Στο σχετικό ερώτημα απάντησε ο πατέρας του.

Κατ’ αρχάς εξήγησε ότι στο Λύκειο οι επιδόσεις του γιου του ήταν πολύ καλές σε όλα τα μαθήματα κατεύθυνσης, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλό δείκτη δυσκολίας. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι αρχικές βαθμολογίες που έλαβε στις Παγκύπριες: 17,65 Νέα Ελληνικά, 17,90 Χημεία, 18,80 Βιολογία, 17,00 Φυσική και 19,20 Μαθηματικά. Ωστόσο, οι πιο πάνω βαθμοί δεν έχουν καμιά αξία για τη διαδικασία εισδοχής στα ελλαδικά ΑΑΕΙ μέσω της κατηγορίας των ομογενών. Οι επηρεαζόμενοι εξετάζονται μόνο στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (με εξαίρεση κάποιους κλάδους όπου απαιτούνται πρόσθετα μαθήματα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here