Κύπρος: Συγχαρητήρια από Γιούρογκρουπ και Λανγκάρντ για την έξοδο από το μνημόνιο

0
15

 

Για επιτυχημένη η εφαρμογή του προγράμματος στην Κύπρο έκανε λόγο το Γιούρογκρουπ σε ανακοίνωσή του. Απέδωσε τα εύσημα στην Κύπρο στηρίζοντας την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εξέλθει του μνημονίου.

Περαιτέρω, χαιρετίζει την θετική οικονομική δραστηριότητα και την βελτίωση στο τραπεζικό σύστημα. Χαρακτηρίζει σημαντική τη δέσμευση των κυπριακών αρχών και πολιτών, ώστε η δημοσιονομική επίδοση να υπερβεί των προσδοκιών.

Την ίδια ώρα, τονίζεται πως πρέπει να συνεχιστεί σε αποφασιστικότητα η προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνεται, πρέπει να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις, ενώ θα πρέπει να εφαρμοστεί και η πώληση δανείων κι όλα τα άλλα διαθέσιμα εργαλεία.

Όσον αφορά την Αρχή Τηλεπικοινωνιών σχολιάζεται πως η ιδιωτικοποίηση της θα συμβάλει περαιτέρω προς την ανάπτυξη μαζί με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα κι άλλες διαρθρωτικές αλλαγές. Από τα 9 δισ. του προγράμματος, περίπου το 30% δεν χρησιμοποιήθηκε.

To Eurogroup, χαιρέτισε τη δέσμευση των κυπριακών αρχών για βιώσιμα δημόσια οικονομικά και μεσοπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές για αντιμετώπιση των υπόλοιπων αδυναμιών. Η στήριξη στην Κύπρο θα συνεχιστεί μέσω της παρακολούθησης της μετά μνημονίου εποχής και των πλαισίων που έχει καθορίσει η ΕΕ.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε μήνυμα, μέσω Twitter, έγραψε: «Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος».

Συγχαρητήρια στο λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου απέστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ, για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Μίλησε για εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και ζήτησε να συνεχιστεί  δυναμική των μεταρρυθμίσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here