Κυβερνητικές πηγές: Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας

0
6

 

Ένας σημαντικός κύκλος επαφών με τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου ολοκληρώνεται με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Μέσα σε ενάμιση μήνα ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσία, ένα γεγονός που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι και υποδεικνύει την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον αναδεικνύεται η χώρα μας ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή.

Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής εντάσσονται οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και το Ιράν.

Όπως τονίζουν οι πηγές του Μαξίμου, οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που οικοδομεί η Ελλάδα με μια σειρά από χώρες, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πόλου ειρήνης και σταθερότητας, ιδιαίτερα αναγκαίου, σε μια περίοδο όξυνσης των περιφερειακών εντάσεων και συγκρούσεων.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός παρομοιάζει την Ελλάδα με «ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του στην Ανατολή, τον Νότο και τον Βορρά».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο αναβαθμισμένος περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας, αναγνωρίζεται ρητά στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τις επίσημες συναντήσεις με τον Ρώσο και τον Κινέζο Πρόεδρο.

Η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας είναι καρπός μιας προσπάθειας, ή οποία καταβλήθηκε μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, στη δίνη μιας σοβαρότατης διπλής κρίσης: της οικονομικής κρίσης και της κρίσης του προσφυγικού.

Σήμερα, που η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, η δημιουργία μιας αμεσότερης και εποικοδομητικότερης σχέσης με τις τρεις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις, ανοίγει σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές, στρατηγικού χαρακτήρα, σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, τα χρηματοπιστωτικά.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν, ενισχύονται αποφασιστικά η θέση και το διεθνές κύρος της χώρας.

Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στο διεθνές πεδίο, γιατί έχει αυτόνομη ατζέντα, δεν σύρεται πίσω από την εξωτερική πολιτική κανενός, σέβεται τις γεωπολιτικές διαφοροποιήσεις και μιλάει πάντοτε τη γλώσσα της συνεργασίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.

Η ιδιότητά της, ως μέλους της ΕΕ, συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση μιας σειράς από χώρες με την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here