Λ. Κατσέλη: Σε λάθος κατεύθυνση ο νόμος για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

0
4

 

 Τα περιοριστικά κριτήρια επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο με μέλη διοικητικών συμβουλίων που θα προέρχονται από ένα στενό τραπεζικό πεδίο, ανέφερε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας η Πρόεδρος Λούκα Κατσέλη.

Χαρακτήρισε μάλιστα, ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό θεωρώντας ότι θέτει σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο.

 «Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο, ναι μεν προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη «ακρωτηριάζει» την αναγκαία σύνδεσή του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το δ.σ. ως συλλογικό όργανο για να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, η κ. Κατσέλη δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη χάρη στη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος και τα πρώτα αχνά αλλά θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα σε ένα ασταθές Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here