Λαφαζάνης: Είμαστε σαν το ΕΑΜ και την Κυβέρνηση του Βουνού (ΒΙΝΤΕΟ)

0
15

 

Την παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρομοιάζοντας το κόμμα του με ένα πείραμα δημοκρατίας ανάλογο με εκείνο της Κυβέρνησης του Βουνού και ξεκαθαρίζοντας πως προϋπόθεση είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Η Λαϊκή Ενότητα γεννήθηκε με ταχύτητα αστραπής προκειμένου να υπάρξει ένα δυνατό και αποφασιστικό εγχείρημα ως ριζοσπαστική απάντηση στο νέο μνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Και πρόσθεσε: «Η Λαϊκή Ενότητα αποτελεί εναλλακτική πρόταση με άμεση κυβερνητική προοπτική, με σοσιαλιστικό ορίζοντα», επισημαίνοντας πως «ξέρουμε ότι κατεβήκαμε στις εκλογές άρον-άρον αλλά βλέπουμε πολύ μακριά».

Επίσης, με τη φράση: «Είμαστε πρωτότυπο πείραμα δημοκρατίας, που πρωτοεμφανίστηκε από το ΕΑΜ και την κυβέρνηση των βουνών», έδωσε το στίγμα της Λαϊκής Ενότητας, τονίζοντας: «Η ΛΑΕ δεν είναι κόμμα, είναι μέτωπο που φιλοδοξεί να αντιπροσωπεύσει αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις, που στοχεύουν σε νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η ΛΑΕ δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αρχηγικό μόρφωμα και δεν θα γίνει μονολιθικό κόμμα, όπως ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς».

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η Προγραμματική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας είναι «η μόνη που μπορεί ν’ αποτελέσει αξιόλογη και πειστική πρόταση με προοπτική εξουσίας απέναντι στον μνημονιακό συνεταιρισμό του Αλέξη Τσίπρα».

Βασικά σημεία της διακήρυξης, όπως διευκρίνισε, είναι η ακύρωση των μνημονίων, ο τερματισμός της λιτότητας, η κατάργηση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών ελευθεριών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΛΑΕ

Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών, της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και υπέρ του δημοσίου ελέγχου των επιχειρήσεων με στρατηγική σημασία. Υποστήριξε την ανάγκη εισαγωγής εθνικού νομίσματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας, την έξοδο από την Ευρωζώνη και την υιοθέτηση πολυδιάστατης εσωτερικής πολιτικής. Τάχθηκε κατ’ αρχήν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε., όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την έξοδο από αυτήν στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας.

Παράλληλα απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με «μνημονιακές δυνάμεις». Όπως ανέφερε, μπορεί η κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά να έχει προγραμματικό κορμό το μνημόνιο και να στηρίζεται από έναν πολιτικό αστερισμό δυνάμεων που έχουν ψηφίσει το μνημόνιο και θέλουν να εφαρμόσουν μνημονιακές πολιτικές. «Σε αυτές τις κυβερνήσεις εμείς δεν έχουμε θέση. Αν θέλαμε να εφαρμόσουμε μνημονιακές πολιτικές είχαμε πριν τη δυνατότητα να το κάνουμε με την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαμε ως υπουργοί», υπογράμμισε.

Τέλος κάλεσε σε συστράτευση όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και απευθυνόμενος ιδιαίτερα στο ΚΚΕ είπε «ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι».

Παρόντες ήταν στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ όπου έγινε και η παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης ήταν ο Στάθης Λεωτσάκος, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη και η Ραχήλ Μακρή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here