Λαφαζάνης στο CNBC: Δεν θα διστάσουμε για Grexit και επιστροφή στη δραχμή

0
8

Να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα από το Μνημόνιο και να ακυρωθούν όλα τα μέτρα λιτότητας, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας  στο CNBC. 

«Οι αρχές της Λαϊκής Ενότητας περιλαμβάνουν το τέλος της εθνικής υποτέλειας και την ανάγκη να ακολουθηθεί μια νέα ανεξάρτητη, κυρίαρχη και προοδευτική πορεία» σημειώνει ο κ. Λαφαζάνης.

Σε αυτή την πορεία περιλαμβάνεται η ανάκτηση των μισθών και των συντάξεων στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από το 2010, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των ιδιωτικών μονοπωλίων. Όπως αναφέρει το άρθρο που συνοδεύει τη συνέντευξη, «ο κ. Λαφαζάνης είναι αντίθετος με τη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ που από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς μετεξελίχθηκε σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα που ακολουθεί τις πρακτικές του μοντέρνου καπιταλισμού».

«Η Λαϊκή Ενότητα επιθυμεί να ακολουθήσει τις καλύτερες προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμούμε να παραμείνουμε στις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις» δηλώνει ο κ. Λαφαζάνης και επισημαίνει πως στόχος του είναι να υπάρξει μια οικονομία που θα στηρίζεται και θα ελέγχεται από τα συνδικάτα, τα εργατικά συμβούλια, τους συνεταιρισμούς των δήμων και των κοινοτήτων.

Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η συγκυρία είναι θετική για τη Λαίκή Ενότητα, καθώς ενδέχεται να κόψει αρκετές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ – ειδικά εκείνες που χρειάζεται για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντάει επιτιθέμενος: «Ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε όλες τις ουσιαστικές και θεμελιώδεις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδέχθηκε τη δανειακή σύμβαση που περιλαμβάνει καταστροφικές πολιτικές – συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις -, είναι το τελικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία».

Ο ίδιος δεν διστάζει να μιλήσει για Grexit. Λέξη που το τελευταίο διάστημα ακουγόταν εντόνως από γερμανικά χείλη. «Εάν είναι απαραίτητο για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, δεν θα διστάσουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη και να επανέλθουμε σε εθνικό νόμισμα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι ενέργειες θα είναι κόλαση για την Ελλάδα, όπως διατείνονται οι προπαγανδιστές της Ευρωζώνης».

Το άρθρο κάνει λόγο για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Λαφαζάνης και άλλοι σύντροφοί του με τον ρωσικό παράγοντα. Κάτι που είχε καταστήσει σαφές και την περίοδο που ήταν υπουργός Ενέργειας και είχε προχωρήσει αρκετά το σχέδιο Πούτιν για τον Turkish Stream. Κατά τον ίδιο, η Ρωσία μπορεί να γίνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας και δηλώνει θαυμαστής του Πούτιν. «Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη διεθνή πολιτική και να εξελίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here