Λαγκάρντ «αδειάζει» Ντάισελμπλουμ: Ποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος;

0
14

 

Στο Eurogroup συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δεν δείχνει να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των Ευρωπαίων για τη συμφωνία της ΕΕ με την Ελλάδα. Και φυσικά δεν δίστασε να εκφράσει με… απολύτως ειρωνικό τρόπο την άποψή της. Όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, η κυρία Λαγκάρντ απάντησε: «Σε ποια συμφωνία μείωσης του χρέους αναφέρεστε;».

Η κυρία Λαγκάρντ συνέχισε λέγοντας ότι η απάντηση της ήταν η ερώτηση της, υπονοώντας με μάλλον ξεκάθαρο τρόπο ότι τα όσα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι δεν αποτελούν βάση συμφωνίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.

«Είναι δύσκολο να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν έχουμε συνυπογράψει», προσέθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απαντώντας και σε δεύτερη ερώτηση για το ίδιο θέμα.

Οι απαντήσεις της έδειξαν να προκαλούν εκνευρισμό στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσπάθησε να τη διακόψει αλλά η Λαγκάρντ δεν φάνηκε να προείται. Συνέχισε λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη δεσμευμένο σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεσμεύεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους.

«Για να εμπλακούμε σε νέο πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να δούμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ, παραπέμποντας στις κρίσιμες συζητήσεις που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου, όπου το Ταμείο θα εξετάσει τα μακροοικονομικά σενάρια, τις μεταρρυθμίσεις που θα έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα βάλουν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι.

Ο Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του προσπάθησε να περιορίσει τον σάλο που προκάλεσε η Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της τονίζοντας ότι στις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο μήνα, πήρε στοιχεία από αυτά που ζητεί το ΔΝΤ. «Δεν είναι δίκαιο να ρωτάτε αν αυτά είναι αρκετά. Ούτε εγώ μπορώ να το απαντήσω αυτό«, παραπονέθηκε μάλλον ενοχλημένος ο πρόεδρος του Eurogroup.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here