Λαγκάρντ: Δε μπορεί το ελληνικό σχέδιο να είναι μόνο αυξήσεις φόρων

0
3

Το ελληνικό σχέδιο για μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατό να στηριχθεί αποκλειστικά σε υποσχέσεις για αυξήσεις φόρων, διαμήνυσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με το ΔΝΤ να αντιτίθεται σε πολλές από τις φορολογικές παρεμβάσεις που έχει προτείνει η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό Challenges, η κ. Λαγκάρντ τονίζει πως εκτός από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά, και οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προβούν στα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε για ακόμη μία φορά πως οι δανειστές θέλουν αξιόπιστα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, και στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο.

Η κ. Λαγκάρντ αποσαφήνισε πως δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και παραδέχτηκε πως τυχόν Grexit «θα μας έφερνε σε αχαρτογράφητα εδάφη». Διευκρίνισε όμως πως με δεδομένα τα εργαλεία που διαθέτουν η ΕΚΤ και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης είναι «αδύναμος».

Ερωτηθείσα για το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα πως το ΔΝΤ είναι μια «εγκληματική οργάνωση», η κ. Λαγκάρντ σχολίασε πως «οι προσβολές δεν προωθούν το διάλογο», και προσέθεσε πως δεν προτίθεται να μπει «σε αυτό το είδος ανταλλαγής».

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Sebastien Pirlet

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here