Λαγκάρντ: Στα βράχια το ασφαλιστικό – Οι αποκαλύψεις των WikiLeaks δεν προσθέτουν τίποτα νέο

0
11

 

Με καράβι που πάει κατ’ ευθείαν στα βράχια ή όχημα που πάει κατ’ ευθείαν στον τοίχο, συνέκρινε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο συνέδριο «Women in the World» στη Νέα Υόρκη, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι οι αποκαλύψεις των Wikileaks και οι διάλογοι των Τόμσεν-Βελκουλέσκου δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα καινούργιο από τα όσα ήδη έχει κατά καιρούς πει το ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους. «Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν».Η επικεφαλής του ΔΝΤ επέστρεψε τα πυρά στην Αθήνα λέγοντας ότι «Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι οδηγείται στα βράχια, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό» ανέφερε.

Επίσης η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα να «σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες».

Επανέλαβε ότι απαιτείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν ανέφερε ποτέ την λέξη «κούρεμα», προτείνοντας την επέκταση των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων» δήλωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here