Λαγκάρντ: Από «κακό» ως «πολύ κακό» ένα Brexit

0
9
IMF Managing Director Christine Lagarde delivers remarks at a Banque de France panel on financial stability review during the semi-annual meetings of the IMF and the World Bank in Washington, April 21, 2012. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)

 

«Δεν έχουμε δει τίποτα θετικό σε μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάζοντας ένα ενδεχόμενο Brexit.

Όπως συμπλήρωσε, το πλήγμα για την οικονομία της Βρετανίας αν ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι από «κακό μέχρι πολύ κακό».

Στο μεταξύ το Ταμείο δημοσιοποίησε έκθεση σχετική με τη βρετανική οικονομία στην οποία αναφέρεται ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλότερων τιμών των ακινήτων και των μετοχών, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ τον επόμενο μήνα.

«Μια ψήφος υπέρ μιας αποχώρησης θα προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αστάθεια της χρηματοοικονομικής αγοράς και σε πλήγμα στο ΑΕΠ» προστίθεται στην έκθεση.

Μια ξαφνική παύση στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτός των εμπορικών ακινήτων και ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα-ρεκόρ στις τρέχουσες συναλλαγές της Βρετανίας, ανέφερε το ΔΝΤ.

«Τέτοιου είδους αντιδράσεις της αγοράς θα μπορούσαν απότομα να συρρικνώσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», ανέφερε το Ταμείο.

Οι προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται σε ετήσια έκθεση του Ταμείου για τη βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση, εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών με την ΕΕ και άλλες παγκόσμιες οικονομίες θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, πλήττοντας τις επενδύσεις και επηρεάζοντας σοβαρά το οικονομικό κλίμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here