Λαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει κουλτούρα φοροδιαφυγής

0
5

Την θέση της ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Όπως είπε, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε μια νομισματική ένωση πρακτικά οδηγεί σε απώλεια ενός εργαλείου κατά της ύφεσης καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει υποτίμηση, ενώ άλλες χώρες εκτός νομισματικής ένωσης μπορούν να το κάνουν. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός, υπογράμμισε.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό που καθιστά την Αθήνα μια ειδική περίπτωση στη Ευρωζώνη, είναι υπάρχει μια κουλτούρα- σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία- του να μην συνεισφέρεις στην κοινωνία πληρώνοντας φόρους.

Στο πλαίσιο του Συντάγματος, ολόκληρη η ναυτιλία είναι απαλλαγμένη από τους φόρους. Και με το πέρασμα του χρόνου, ο ορισμός της ναυτιλίας διευρύνθηκε σταδιακά. Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλίας, για να πληρώνονται φόροι. Είναι λίγο αλλόκοτο. Σε κάποια φάση, 18 μήνες πριν, η ναυτιλία προσφερόταν να συνεισφέρει με φόρους, επειδή δεν πλήρωνε. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη, ανέφερε στη συνέχεια η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος και για την έκθεση του ΔΝΤ, η ίδια τόνισε ότι το Ταμείο δεν είπε ποτέ «να διαγραφούν» αλλά «να αναδιαρθρωθούν» τα δάνεια προς την Αθήνα.Με αυτό το επίπεδο χρέους, με αυτό το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών, με την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικού προορισμού- όλοι γνωρίζουν ότι (η αναδιάρθρωση) πρέπει να γίνει, αναφέρει στη συνέντευξή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here