Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους ηγέτες: Εξηγήστε στους πολίτες σας

0
8

 

Ζήτημα αδιαφανούς λειτουργίας της ΕΕ εγείρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο του Brexit, σε συνέντευξή της στο γαλλικό πρακτορείο.

Η κα Λαγκάρντ, αναφερόμενη στο βρετανικό δημοψήφισμα, επισήμανε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit αποκαλύπτει κάποια «απογοήτευση» που σχετίζεται με την πολυπλοκότητα και την αδιαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να εξηγήσει με περισσότερο διαφανή τρόπο αυτά που κάνει, το τι σημαίνουν αυτά για τον πληθυσμό, το κόστος και τα οφέλη από τις ενέργειές της» δήλωσε.

Ωστόσο, κάλεσε και τις χώρες-μέλη της ΕΕ να σταματήσουν να κατηγορούν τις Βρυξέλλες για «ό,τι πάει στραβά», ενώ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε, σύμφωνα με την ίδια, να συνδέεται εξίσου με ένα χαρακτηριστικό των δημοψηφισμάτων που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι συχνά δεν απαντούν στην ερώτηση που τους τίθεται.

Όσον αφορά στις συνέπειες του Brexit, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ που πλέον ξεκίνησε επίσημα και τη δεύτερη θητεία της στο τιμόνι του Ταμείου, παραδέχθηκε ότι «είναι μια από τις κύριες πηγές κινδύνου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανή μια παγκόσμια ύφεση», εκτιμώντας ότι τα «άμεσα» αποτελέσματά της θα γίνουν πρώτα αισθητά στο Ηνωμένο Βασίλειο με «επιπτώσεις» στην υπόλοιπη ευρωζώνη, αλλά και πιέζοντας τους Βρετανούς και την Ευρώπη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν σε ένα «χρονοδιάγραμμα» για την αποχώρηση προκειμένου να «μειωθούν οι αβεβαιότητες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here