Οι λαοί δεν εκφοβίζονται ούτε εκβιάζονται…

10
112

Αυτό που μισώ περισσότερο στη ζωή, είναι οι απειλές και οι εκβιασμοί εναντίον των ανθρώπων και των λαών, γενικά των αδύναμων. Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων, και ένα εκ των σχετικά πρόσφατων ήταν η υπόθεση του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, που «κατασκεύασε» η κυβέρνηση του Τζόρτζ Μπους και του Ντικ Τσέϊνι, σε συνεργασία με τους Βρετανούς, τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και Ελληνες πολιτικούς.

Τις τελευταίες ώρες πριν από το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ηγέτες ξένων κρατών, κυβερνήσεων και αρχηγοί ελληνικών κομμάτων απαιτούσαν εκβιαστικά από τους Ελληνοκύπριους να αυτοκτονήσουν. Ανάμεσά τους, δυστυχώς, και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εκτέλεσε την επιθυμία της Ουάσιγκτον, αλλά και ο τότε αρχηγός του Συνασπισμού, ο οποίος -βασισμένος σε μία βλακώδη παλαιοκομουνιστική «λογική»- σκέφθηκε περισσότερο τους «αδικημένους» Τουρκοκύπριους, αντί για τους Ελληνοκύπριους, που μέχρι σήμερα είναι θύματα κατοχής.

Και οι δύο επέλεξαν να συνταχθούν με τον Μπους και τον Τσέϊνι εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου και των υποστηρικτών του «ΟΧΙ».

Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό για όλους αυτούς που εκβίαζαν τους Ελληνοκύπριους ότι «θα πέφτουν κεραμίδια στα κεφάλια τους». Και η Κύπρος δεν καταστράφηκε, όπως απειλούσαν οι εξωτερικοί παράγοντες τον τότε Πρόεδρο του νησιού.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και σήμερα όρθια και σε λίγες μέρες θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί δυναμώνουν, αντί να φοβίζουν, τους ανθρώπους και τους λαούς, που αντιδρούν και ακολουθούν την αντίθετη κατεύθυνση και πορεία. Τότε, μερικοί πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου ζητούσαν από τους ξένους να τηρήσουν τη στάση εκφοβισμού, πιστεύοντας ότι οι πολίτες υπό το καθεστώς φόβου, θα ψήφιζαν υπέρ του «ΝΑΙ».

Μιλώντας με τον μακαρίτη τώρα, Τόμας Γουέστον -ένα λογικό διπλωμάτη- μου ομολόγησε ότι γνώριζε πως ο εκφοβισμός θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ομως, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, ο εξαιρετικά λίγος Μάϊκλ Κλόσσον, δεν άκουγε κανέναν και σαν μαινόμενος ταύρος στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Λευκωσίας κόμπαζε πως το «ΝΑΙ» θα κέρδιζε με 56%.

Ούτε τα μισά δεν πήρε ο περίεργος πρεσβευτής, που μετά την ήττα στην Κύπρο χάθηκε και δεν τον ακούσαμε ξανά.

Αυτό το κλίμα που περιέγραψα παραπάνω –αν και μακρυά- νοιώθω πως δημιουργήθηκε και στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου και ενόψει της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, που έχουν χάσει κάθε επαφή με τους λαούς της Ευρώπης, και οι Γερμανοί πολιτικοί, μιμήθηκαν το βρώμικο ρόλο που έπαιξαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί το 2004. Στην περίπτωση του Μνημονίου, οι Αμερικανοί θεωρώ πως ήταν άψογοι. Ούτε εκβίασαν, ούτε πίεσαν, ούτε απείλησαν. Αντίθετα, προσπάθησαν να βοηθήσουν όσο και όπως μπορούσαν και, πολλές φορές, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κτύπησε σε τοίχο, αλλά δεν απογοητεύθηκε. Συνέχισε να προσπαθεί. Δέχομαι ότι το έκανε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η προεκλογική του εκστρατεία, αν και πιστεύω πως έχει ειλικρινή αισθήματα για την Ελλάδα.

Εκτός του τραγικού προκλητικού χαρακτηρισμού της κ. Λαγκάρντ για τους Ελληνες στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», όλοι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ήταν τύπος και υπογραμμός. Οχι μόνο δεν απείλησαν, αλλά όσες φορές τόλμησαν κάποιοι Ελληνες γραφιάδες να τους χρησιμοποιήσουν, έπεσε βαρύς ο μπάτσος της διάψευσης.

Η στάση των Βρυξελλών και του Βερολίνου, όμως, ήταν απαράδεκτη και μειωτική για τον ελληνικό λαό, και είναι πολλές οι πιθανότητες να λειτουργήσει αντιπαραγωγικά για όσα εκ των ελληνικών κομμάτων υποτίθεται ότι προσπαθούσαν να βοηθήσουν προεκλογικά.

Ειδικά οι Γερμανοί «έβγαλαν και του παλούκι», όπως έλεγαν οι σοφοί του χωριού μου, για να περιγράψουν τον άνθρωπο που λειτουργούσε αχαλίνωτα, άρα προκαλούσε και ανυπολόγιστες ζημιές. Οι Γερμανοί αυτό ακριβώς έπραξαν. Και αν αρεσκόμασταν στις συνωμοσίες, με ευκολία θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι με τη στάση τους στήριζαν το σενάριο της ακυβερνησίας και της καταστροφής, σε μία καθοριστική στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια.

Οι ξένοι παρουσίασαν ως λύτρωση τη νίκη της ΝΔ και των δυνάμεων με ταυτόσημες θέσεις. Και υποστήριξαν πως θα ‘ναι καταστροφή η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων «αντιμνημονιακών» σχηματισμών. Μετά Χριστόν προφήτες δεν υπάρχουν, και όλοι πρέπει να βαδίζουμε με βάση την πραγματικότητα και τα γεγονότα. Όπως είπε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «πρέπει να είναι σεβαστή η ετυμηγορία του λαού και την επόμενη ημέρα, όποιος και αν είναι ο πρωθυπουργός, είτε ο κ. Σαμαράς, είτε ο κ. Τσίπρας, πρέπει οι πάντες να συνεργαστούμε για το καλό της Ελλάδας».

Θα είναι και μία πολύ ισχυρή απάντηση σ’ αυτούς που εκβίαζαν και απειλούσαν…

Follow on twitter@mignatiou

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ομιλία Σαμαρά: «Tρεις και με τον κούκο απόντα (ανταπόκριση- ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από πλατεία)»- http://gkdata.gr/?p=20716

  Με λίγα λόγια. Εχω πάει και σε άλλες συναθροίσεις γελαδιών του ιδίου στάβλου. Βέβαια ο τόπος δεν ήταν ο ίδιος για να είναι απόλυτη η σύγκριση (το 2007 και το 2009 ο Καραμάν Αλής μίλησε στο Πεδίον του Αρεως). Τέτοιο χάλι μαύρον σαν το χθεσινό, με τον Σαμαρά να μιλάει για μεγαλειώδη συγκέντρωση του Συντάγματος, δεν έχω ματαδεί.

  Ελπίζω όσο περνάνε τα χρόνια το χάλι να γίνεται μεγαλύτερο και να εξαλειφθούν ακόμα και τα λιγοστά γελάδια που απόμειναν να κουνάνε σημαιούλες και να χειροκροτάνε τον κάθε τενεκέ ξεγάνωτο. Για να είμαι ελεκρινής, δεν το βλέπω (και για να ξέρεις σου λέω ότι δεν φοράω γυαλιά).

  ΜΠΕΣ- ΔΕΣ- ΠΕΣ: http://gkdata.gr/?p=20716

 2. Και ποιος σας είπε κ. Ιγνατίου ότι την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι που επιδιώκει το γερμανικό κατεστημένο; Αυτό ξεκάθαρα δήλωσε ο Ολαντ στην κ. Τρέμη, κάποιοι επιδιώκουν να σας εξωθήσουν εκτός Ευρώ. Το ίδιο είπε και ο Βρετανός κ. Όσμπορν, ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί για παραδειγματισμό, ώστε οι υπόλοιποι 16 να ταρακουνηθούν και να κάνουν ό,τι δεν κάνουν μέχρι τώρα. Εμάς βέβαια θα μας μείνει η περηφάνια ότι αντισταθήκαμε στις απειλές και τους εκβιασμούς. Και λοιπόν;

  Όπως ακριβώς το 2003-2004 με την αλλαγή φρουράς σε Κύπρο και Ελλάδα, σταματήσαμε να πιστεύουμε στο σχέδιο Ανάν, σταματήσαμε να το διαπραγματευόμαστε, το απορρίψαμε και είμαστε πια σε χειρότερη κατάσταση με τη διχοτόμηση ακόμα πιο παγιωμένη. Τουλάχιστον, ας ομολογήσουμε ότι δεν θέλουμε εννιαίο κράτος και ας αναζητήσουμε μία λύση λειτουργική και για τα δύο μέρη.

 3. Και να φανταστειτε ιτι αυτο το κ…. που ηθελε να ξεπουλησει την Κυπρο ξεπουλησε τελικα την Ελλαδα και περιφερεται ελευθερος ακομη. Η πολιτικη σαπιλα στην Ελλαδα πρεπει να εξαφανιστει και να βρεθει καποιος που πρωτα ειναι ΕΛΛΗΝΑΣ και αγαπα την ΕΛΛΑΔΑ μεξεκαθαρες θεσεις και οραμα να επαναδρυσει το ελληνικο κρατος.

 4. Οι Γερμανοί είναι οι κλασσικοί τραμπούκοι που ήταν πάντα. Είτε αυτοαποκαλούνταν Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, πρώτο ράιχ ή τρίτο ράιχ.
  Το χειρότερο είναι οτι ο λαός τους (η πλειοψηφεία) ενστερνίζεται τις απόψεις των πολιτικών τους χωρίς να αναρωτιέται τι είναι το σωστο.

 5. Σωστό το άρθρο. Δεν είναι ρομαντισμός να «ζυγίζεις» και ιδεολογίες και αξίες συνάμα με το πραγματιστικό οικονομικό όφελος. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και του τι θα γίνει στη χώρα, αυτό που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό, αυτός ο εξευτελισμός, η πίεση, η απαξίωση σαν λαός, μας αφαίρεσε το τελευταίο που μας είχε απομείνει: την αξιοπρέπεια. Όταν ο Γ.Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού προκείμένου να υποστηρίξει μια οικονομική επιλογή χαρακτηρίζει τους Έλληνες «τεμπέληδες», όταν ο Σαμαράς στο πλαίσιο μιας εκλογικής αντιπαράθεσης χαρακτηρίζει την αντίθετη άποψη ως «εθνικά επικίνδυνους» και θέτει αυτολεξεί το δίλημμα «ή ΝΔ ή τρόμος», τότε πραγματικά είναι στα όρια η ψυχολογία ενός λαού που πρέπει τώρα μετά τις εκλογές να δουλέψει, να συνεργαστεί, να διεκδικήσει. Μαθαίνοντας στο σχολείο την Ιστορία μας, διδασκόμαστε «ιδανικά», ότι οι ήρωες πολέμησαν σαν Έλληνες, this is Sparta κλπ, και όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια στροφή της Ιστορίας, όταν έχει έρθει η δικιά μας η σειρά να επιλέξουμε αν θα αντισταθούμε στους «Πέρσες» τότε μας ζητάνε να «πρυτανεύσει η λογική». Λογική είναι αυτό το οποίο επιτάσσει όχι το αλόγιστο συναίσθημα αλλά το λελογισμένο θυμικό, ο άνθρωπος με ατιμασμένη αξιοπρέπεια αν έχει συνείδηση, στο τέλος απλά αυτοκτονεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here