Λαπεντούζα: Οι μετανάστες αρνούνται να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα

0
10
epa02659783 A masked police officer stands over a large group of migrants who are gathered together for identification ourposes in the port area of Lampedusa, March 29 2011. The Sicily Regional Government said there are 6,200 migrants on the island. Six ships with a total capacity of 10,000 berths are to take migrants from the island tomorrow, according to the extraordinary commissioner for the humanitarian emergency EPA/VENEZIA FILIPPO

 

Περισσότεροι από 200 μετανάστες που διασώθηκαν από τη Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Λαμπεντούζα, διαμαρτυρόμενοι γιατί είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα προκειμένου να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησάκι αυτό, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές, κυρίως Ερυθραίοι, Σουδανοί και Σομαλοί, θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου βρίσκονται ήδη οι συγγενείς τους, όμως με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς πρέπει να καταθέσουν αίτημα για χορήγηση ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου θα ληφθούν τα αποτυπώματά τους.

Οι μετανάστες από την Ερυθραία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα που προβλέπει τη μεταφορά τους σε διάφορες χώρες της ΕΕ όμως αρνούνται να ενταχθούν σ’ αυτό επειδή δεν τους δίνονται εγγυήσεις για το ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός τους. Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα αυτό έχει παγώσει καθώς οι χώρες φιλοξενίας εμφανίζονται απρόθυμες να το εφαρμόσουν.

«Είμαστε πρόσφυγες» και «Ελευθερία, ελευθερία», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι μετανάστες. Η κινητοποίησή τους έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Λαμπεντούζα της Σαμάντας Κριστοφορέτι, της Ιταλίδας αστροναύτριας που είναι και πρέσβειρα καλής θέλησης της Unicef.

Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να πάρει τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα, ακόμη και δια της βίας αν χρειαστεί. Κάλεσε επίσης τη Ρώμη να παρατείνει τη διάρκεια της κράτησής τους που σήμερα περιορίζεται στις τρεις ημέρες.

Νωρίτερα την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε «σουρεαλιστικές» τις ευρωπαϊκές επικρίσεις που δέχεται για τον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης και τόνισε ότι η χώρα του τηρεί «πάνω από το 90%» των δεσμεύσεων που έχει λάβει αναφορικά με την ταυτοποίηση των μεταναστών ενώ η ΕΕ τηρεί «λιγότερο από το 1%» των υποσχέσεων που έχει δώσει στην Ιταλία και την Ελλάδα για τη μετεγκατάστασή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here