Λάσπης το ανάγνωσμα

Ένας καλός συνάδελφος δικηγόρος, φίλος από παλιά, με προέτρεψε να μην ασχοληθώ ποτέ με την πολιτική. «Θα φας λάσπη με το κουτάλι», μου είπε, «έχεις ενοχλητική εικόνα». Δεν τον άκουσα, προτίμησα να προσπαθήσω.

Πόσο δίκιο είχε…

Ξαφνικά, όταν «τόλμησα» να εκλεγώ βουλευτής τον Οκτώβρη του 2009, με τη ΝΔ στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας, από αυτοδημιούργητη δικηγόρος καταξιωμένη επαγγελματικά, μετατράπηκα εν μια νυκτί σε ΕΥΠΟΡΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΚΑΙ … ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ!!!

Η λάσπη είχε ξεκινήσει το ύπουλο ταξίδι της μεθοδικά, οργανωμένα και επαναλαμβανόμενα, έχοντάς με ως προορισμό. Οι κήνσορες της «αντικειμενικής κριτικής» πλήρως εξοπλισμένοι…

Είναι φοροφυγάς, λοιπόν, η δικηγόρος που φέρεται να έχει χαμηλό ετήσιο εισόδημα τα τελευταία τρία χρόνια (26.000 και 35.000 ευρώ και όχι 12.000!), όταν η ίδια έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο δημόσια ότι τα τελευταία χρόνια δικηγορεί επιλεκτικά και μοιράζει το χρόνο της στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου δραστηριοποιείται μόνιμα ο σύζυγός της; Μήπως δεν είχε το δικαίωμα της επιλογής;

Ή μήπως πρέπει να απολογηθεί για το γεγονός ότι ο σύζυγός της είναι ευκατάστατος;

Είναι φοροφυγάς η δικηγόρος που για τις επαγγελματικές γνώσεις και την εντιμότητά της έχει εκτιμηθεί, ενώ προβλήθηκε δημόσια για τη συμμετοχή της σε δίκες κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος που όμως δεν προσφέρονταν για παχυλές αμοιβές;

Μήπως αποτελεί πηγή πλουτισμού η μητέρα του Σορίν Ματέι, ο ανήλικος Βορειοηπειρώτης στην εξαφάνιση του Άλεξ στη Βέροια, ή μήπως η τιμητική εκπροσώπηση της πολιτικής αγωγής στις πολύμηνες δίκες της τρομοκρατίας (17 Νοέμβρη και ΕΛΑ) ήταν προσοδοφόρα;

Είναι φοροφυγάς η ελεύθερη επαγγελματίας που δεν έχει αποκτήσει ακίνητη περιουσία ατομική ή σε συγγενείς της, δεν έχει μετοχές σε εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρείες ή το χρηματιστήριο, δεν έχει κότερο, αυτοκίνητα, ενώ πληρώνει ενοίκιο και για το γραφείο και για το διαμέρισμα – κατοικία της και κυρίως δεν προκάλεσε ποτέ κανέναν με πολυτελή και ακριβή διαβίωση;

Μήπως, άραγε, είναι φοροφυγάς διότι ούσα 27 χρόνια ελεύθερη επαγγελματίας έχει την αναίδεια να φορά ψηλοτάκουνες γόβες και πέρλες και να κρατά ακριβή τσάντα, αντί να επιλέξει την υποκριτική δημόσια εικόνα της μιζέριας;

Μήπως είναι, τελικά, φοροφυγάς επειδή κατάφερε να εκλεγεί Βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας όταν το κόμμα της έχανε 11 μονάδες και, μάλιστα, σε περίοδο αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος και απαξίωσης των πολιτικών;;

Μήπως η σκόπιμη ταμπέλα της φοροδιαφυγής στην αποδεδειγμένα αυτοδημιούργητη δικηγόρο που δεν κληρονόμησε δικηγορικό γραφείο και πελατεία «αναρτάται» γιατί η συγκεκριμένη εντάχθηκε στο σύστημα εκτιθέμενη στην κεντρική πολιτική σκηνή και πέτυχε να εκλεγεί, χωρίς πολιτικές καταβολές, χωρίς να διαπλέκεται ή να συναλλάσσεται σκοτεινά ή φανερά, και χωρίς να τάζει ρουσφέτια ή να ρίχνει χρήματα στην αγορά για την εξασφάλιση ψήφων;

Ε, ναι λοιπόν, η λάσπη έχει ονοματεπώνυμο, εμφανή προέλευση και προφανή σκοπιμότητα. Εν προκειμένω, όμως, εξαπολύεται σε λάθος πρόσωπο.

Το οποίο έκανε ΤΟ τεράστιο λάθος!

… να εκλεγεί βουλευτής στηριζόμενη στην εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου. Άκου θράσος!!!

*Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι Βουλευτής της Ά Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα

29 Σχόλια
 1. Ο/Η Αναστασία λέει:

  Κυρία Βόζεμπεργκ,

  κατ’αρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για το ύφος και το ήθος σας, καθώς καταφέρατε να συγγράψετε ένα κείμενο που είναι μεν αυστηρό, δεν κάνει όμως εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το επίπεδο και την αξιοπρέπειά σας, πράγμα σπάνιο με τον λαϊκισμό που επικρατεί στις μέρες μας. Όπως ήδη πολύ καλά γνωρίζετε και διαπιστώσατε, όταν κάποιος επιλέγει να ασχοληθεί με την πολιτική, επιλέγει και να εκτεθεί, να προσβληθεί και να συμμετάσχει, έστω και άθελά του, σε ένα βρώμικο παιχνίδι λάσπης. Και όσο μεγαλύτερο το τζάκι, τόσο περισσότερη η λάσπη, τόσο πιο ύπουλη η επίθεση. Ο κόσμος, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όλων των κομμάτων, βαρέθηκε να εκλέγει τους γιους, τους ανηψιούς και τους ξαδέλφους των πολιτικών και της πολιτικής (σαν ιδέας) που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα. Επειδή λοιπόν η νέα γενιά πραγμάτων βρίσκεται εκτός σαλονιών και τζακιών, να θυμόσαστε ότι η λάσπη λερώνει μεν, αλλά πρόσκαιρα, όποιος είναι καθαρός δε φοβάται.

 2. Ο/Η ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΓΙΑΝΝΑ λέει:

  ΝΙΩΘΩ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ! ΕΑΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ, ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ!!!!!
  ΕΤΥΧΕ, ΝΑ ΣΑΣ ….ΓΝΩΡΙΖΩ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΧΓΩΡΕΜΕΝΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ, ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΕΙΧΕ ΝΑ ΛΕΕΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΗΚΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ.
  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ; ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ; ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΩΣΑΤΕ; ΓΙΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΘΗΚΑΤΕ ΜΕ ΤΟ …. ΣΠΑΘΙ ΣΑΣ;
  ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΗΣΑΝ, ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ,ΚΟΡΟΙΔΑ;
  ΤΕΛΙΚΑ, ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Η ΕΙΚΟΝΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΑΣΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΟΥ ΜΑΟ ΝΑ ΩΧΡΙΑ!!! ΤΑ ΘΕΜΕ ΟΛΑ ΕΝΑ ΣΟΠΑΤΟ….. Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ!
  ΛΥΠΑΜΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
  ΜΕ ΤΙΜΗ Γ.Σ.

 3. Δεν τους κοστίζει τίποτα η λάσπη, είναι εύκολο υλικό και εύκολα προσβάσιμο.

  Η προσπάθεια κάποιων, να ισοπεδώσουν τα πάντα, είναι γνωστή. Φυσικά είναι εκ του πονηρού εκπορευόμενη. Αυτοί που έχουν κάνει τις παρασπονδίες του, που είναι όντως βρώμικοι, προσπαθούν να γενικεύσουν τον βούρκο που τους περιβάλει. Να το μοιράσουν και σε άλλους για να φανούν ότι όλοι το ίδιο είναι.

  Δεν είναι όλοι το ίδιο, δεν έφαγαν όλοι και δεν έκλεψαν όλοι.
  Το παρατηρούμε και στις εξεταστικές επιτροπές της βουλής που είστε μέλος. Για να μην φανούν ότι μόνο οι μεν άπλωσαν τα ξερά τους και φάγανε με χίλιες μασέλες, ενοχοποιούν με την περιστασιακή τους πλειοψηφία και τους δε, καθαρούς ή μη.

 4. Ο/Η Ιορδανιδου Μαρια λέει:

  Ελιζα,

  ειμαι συναδελφος και σας παρακολουθω απο τοτε που συμμετειχατε ενεργα στον δικηγορικο συλλογο αθηνων και προσπαθουσατε για το καλυτερο για τα δικαιωματα των δικηγορων. Ειμαι σιγουρη οτι θυμοσαστε πως ακομα και τοτε, η λασπη ηταν ο κανονας και το «καθαρο παιγνιδι» η εξαιρεση. Ενας ανθρωπος ομως με λαμψη, εξωτερικη και κυριως εσωτερικη, πολεμα τη λασπη γιατι ειναι αυτοφωτος. Ελπιζω να συνεχισετε ακριβως οπως ξεκινησατε 27 χρονια πριν, με την ιδια αξιοπρεπεια, το ιδιο ηθος και την ιδια αποφασιστικοτητα.

  Με συναδελφικους χαιρετισμους,

  Ιορδανιδου Μαρια

 5. Ο/Η Κουτσιουκης Γιώργος λέει:

  Κ. Βόζεμπεργκ,συγνώμη, αλλά όλοι όσοι είμαστε πάνω από 12 χρονών, καταλαβαίνουμε ό,τι οι υποθέσεις που αναφέρατε (μητέρα σορίν κτλ) αποτελούν πηγή τρελής διαφήμισης, και επομένως αποτελούν και πηγή πλουτισμού. Και βέβαια δεν είναι κακό να το κάνει ένας δικηγόρος αυτό, έτσι; δεν είναι κακό να θέλουμε να κάνουμε λεφτά.

 6. Ο/Η Cristian Galla λέει:

  Καταρχην συγχαρητηρια για το αρθρο σας,δεν εχει σημασια τι λενε,αλλα ποιος τα λεει!Μην δινεται σημασια σε σχολια,οποιος δεν μπορει να προσφερει ειναι μονο λογια!Η σιωπη και η αδιαφορια ειναι το οπλο σας!

 7. Ο/Η ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ λέει:

  ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΤΑ ΚΑΡΠΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΟΥΝ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΛΑΣΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΩΝΥΜΑ. ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΕΡΟ ΣΤΟΜΑΧΙ…ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

 8. Ο/Η ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ λέει:

  Κα ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΗΡΑΤΕ ΜΕΡΟΣ,ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕ ΜΕ ΠΕΙΣΑΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΑΣ..ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ,ΨΗΦΙΖΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ ΕΝΑΝ ΑΠΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΤΕ Κ ΣΤΗΡΙΖΑΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΦΕΡΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΠΙΣΤΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
  ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΚΛΙΝΕΤΑΙ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΔΙΚΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ Κ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΣΑΣ.

  Η ΞΥΛΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΑΠΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΗ ΒΟΥΛΗ.ΝΑΙ ΕΚΕΙ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΤΕ ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟ.
  ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΓΝΩΜΗ.

 9. Ο/Η Γιώργος Δημακαράκος λέει:

  Κυρία Βόζεμπεργκ

  Είμαι πεπεισμένος ότι τα περισσότερα από τα δεινά που υφιστάμεθα σήμερα ως κοινωνία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κακή ποιότητα των πολιτικών που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας μας κατά τα τελευταία χρόνια.
  Τι καλύτερο όμως θα μπορούσαμε να περιμένουμε από γόνους «μεγάλων» οικογενειών που δεν έχουν εργαστεί εκτός πολιτικής ούτε για μια μέρα στη ζωή τους ή από πολιτικούς, των οποίων το αποκλειστικό κριτήριο ανάδειξης υπήρξε η «στενή» τους σχέση με οργανωμένα συμφέροντα?
  Έπρεπε δυστυχώς η χώρα μας να φθάσει στο χείλος του γκρεμού για να συνειδητοποιήσουμε τα αυτονόητα…..
  Είναι λοιπόν αναμενόμενο οι ελάχιστοι αυτοδημιούργητοι βουλευτές, οι οποίοι έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό από την επαγγελματική τους καταξίωση και την επιστημονική τους κατάρτιση να γίνονται στόχος συκοφαντικών επιθέσεων και κακόβουλων σχολίων από τους «πρόθυμους» υποστηρικτές αυτού του νοσηρού συστήματος εξουσίας.
  Αυτές τις δύσκολες ώρες έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ ανθρώπους άφθαρτους, έντιμους και αυτοδημιούργητους προκειμένου να εκφράσουν την τελευταία μας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!

 10. Ο/Η Γιώργος Σπυρίδης λέει:

  «Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται» οπότε προς τι το κείμενο; Εαν κάποιοι «επαγγελματίες» λασπολογούν δε θα ιδρώσει και το αυτί τους. Αυτοί που σας ξέρουν και σας εκτιμούν δε χρειάζονται να σας ακούσουν να «απολογείστε αυστηρά». Οι υπόλοιποι χάρις σε εσάς μόλις μάθαμε οτι λέγονται όλα αυτά για εσάς! Άσε που αρκετοί όταν ακούν πολύ σαματά στέκονται καχύποπτα! Οπότε, μην κάνεται πολύ απολογητικό σαματά γύρω από το πρόσωπό σας, προσωπικά νομίζω πως σας βλάπτει περισσότερο!


Αφήστε το σχόλιο σας

*