Λάθος ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στο Αφγανιστάν, παραδέχονται οι ΗΠΑ

0
13

 

 Ο Αμερικανός διοικητής των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι ο βομβαρδισμός νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στις 3 Οκτωβρίου, στη βόρεια αφγανική πόλη Κουντούζ, ήταν λάθος.
Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ τόνισε ότι ποτέ οι ΗΠΑ δεν θα έπλητταν σκόπιμα προστατευόμενη μονάδα υγείας.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την αεροπορική επίθεση, ενώ οι αφγανικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της πόλης.

Ο κ. Κάμπελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά το 2016, λόγω της ενίσχυσης των Ταλιμπάν.
Από τις αρχές του 2017, με βάση τη συμφωνία ΗΠΑ – Αφγανιστάν, οι 9.800 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα μειωθούν σε μόλις 1.000, με έδρα την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ για σκόπιμο βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ έκανε λόγο η διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης, Τζοάν Λιου.

«Για τέσσερα χρόνια, το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ ήταν η μόνη μονάδα του είδους της στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προσφέροντας σημαντική ιατρική και χειρουργική φροντίδα. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου αυτό έπαψε να ισχύει, όταν το νοσοκομείο σκόπιμα βομβαρδίστηκε. Ολόκληρο το κίνημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι σε κατάσταση σοκ», αναφέρει η κ. Λιου και προσθέτει: «Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο τα νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες είναι προστατευόμενοι χώροι. Μέχρι αποδείξεως του εναντίον, τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου αποτελούν ασυγχώρητη παραβίαση αυτού του νόμου. Εξετάζουμε την πιθανότητα να πρόκειται για έγκλημα πολέμου».

Όπως σημειώνει η ίδια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τη στρατιωτική ηγεσία τόσο του Αφγανιστάν όσο και της Διεθνούς Συμμαχίας, ωστόσο η αεροπορική επιδρομή συνεχίστηκε για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά. Επίσης, διευκρινίζει ότι το νοσοκομείο ήταν ευρύτερα γνωστό και οι συντεταγμένες του κοινοποιούνταν τακτικά στους στρατιωτικούς του Αφγανιστάν και της Διεθνούς Συμμαχίας και στους κρατικούς αξιωματούχους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here