Λαβρόφ: Νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

0
2

 

Νέες βολές κατά της Τουρκίας για τον ρόλο της στην (μη) επίλυση του Συριακού προβλήματος εξαπέλυσε με συνέντευξή του στο Russia Today ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως η Άγκυρα ουσιαστικά «σαμποτάρει» τις προσπάθειες για ειρήνευση λόγω της άρνησής της να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης

Ο Λαβρόφ άφησε επίσης αιχμές κατά της Άγκυρας, λέγοντας ότι, ενώ κλείνει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες, ωστόσο αφήνει ανοικτές «τρύπες» στα σύνορά της για παράνομο εμπόριο πετρελαίου, αρχαιοτήτων, όπλων αλλά και για το πέρασμα μαχητών του ΙΚ από τη Συρία, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Τόνισε, δε, πως η Ρωσία δεν είναι σύμμαχος του Άσαντ, αλλά τον στηρίζει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ για εκεχειρία στη Συρία.

Ο Λαβρόφ σχολίασε πως δεν βλέπει στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, όμως εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προσπάθεια της Άγκυρας να προωθήσει τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη Συρία, λέγοντας πως μπορεί να «κρύβει» επεκτατικές φιλοδοξίες και όχι μόνο στη Συρία.

Έκανε λόγο για «νέο-Οθωμανικές φιλοδοξίες» της Τουρκίας για να αυξήσει την επιρροή της και τα εδάφη της. «Είναι γενικά μια αδικαιολόγητη συμπεριφορά», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ξέρετε πόσες φορές οι Τούρκοι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πέρυσι; Περίπου 1800 φορές, τον Απρίλιο του 2016 άλλες 200 φορές. Κανένας στις Βρυξέλλες, κανένας διοικητής του ΝΑΤΟ δεν έχει πει λέξη ως προς το γιατί ένα μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει τακτικά τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους της Συμμαχίας», σύμφωνα με το euro2day.gr.

Σε ότι αφορά τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, είπε δηκτικά: «Νομίζω πως γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. ‘Φυσικά και είναι κάθαρμα, αλλά είναι το δικό μας κάθαρμα’, άρα μιλούν τακτικά για τους φίλους τους οι οποίοι δεν είναι γνωστοί για την καλή συμπεριφορά τους. Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να βγάλει τα άπλυτά του στη φόρα, όμως είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here