Le Figaro: Εφικτή η συμφωνία Αθήνας-θεσμών την επόμενη εβδομάδα

0
8

 

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύει άρθρο υπό τον τίτλο «Η ελάφρυνση του χρέους είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μια συμφωνία είναι δυνατή την ερχόμενη εβδομάδα» του απεσταλμένου της στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με τον οποίο οι σχέσεις ανάμεσα στο «τρίγωνο της δυσπιστίας», Αθήνα, Βερολίνο και ΔΝΤ, άρχισαν να χαλαρώνουν.

Επιπλέον, στο άρθρο του ο Ζαν Ζακ Μαβέλ επισημαίνει: «Με τίμημα αμοιβαίες παραχωρήσεις, η κυβέρνηση Τσίπρα και οι πιστωτές της, θα μπορούσαν να βγουν από το αδιέξοδο, ήδη από την ερχόμενη Πέμπτη. Θα αποφευχθεί έτσι η ίδια νευρική κρίση του περασμένου καλοκαιριού και θα γίνει το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του δυσεπίλυτου δημόσιου ελληνικού χρέους».

Και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, όλα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής και όπως τονίζει ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ «δεν έχει γραφεί τίποτα»».

Ο αρθρογράφος της Le Figaro σημειώνει: «Η κατάσταση επείγει γιατί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης δεν λειτουργεί, ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν έχει αποδεσμεύσει δεκάρα για την Αθήνα, εδώ και τέσσερις μήνες και υπάρχει νέος κίνδυνος να οδηγηθεί η Ελλάδα σε χρεοκοπία, κατά τις ημερομηνίες λήξης των υποχρεώσεων της».

«Δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά το καυτό καλοκαίρι του 2015» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.

«Είναι σίγουρα αυτή η προοπτική του κινδύνου, που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα, την Κριστίν Λαγκάρντ και καθώς φαίνεται και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο να χαλαρώσουν συγχρόνως στα τρία σημεία που παραλύουν τα πάντα από το φθινόπωρο. Εάν επιβεβαιωθεί η απεμπλοκή, οι πιστωτές θα δώσουν στην Αθήνα την αναμενόμενη επιβεβαίωση καλής διαγωγής για την πρώτη αξιολόγηση και θα ανοίξει ξανά η κάνουλα των πιστώσεων» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Αναφορικά με τις υποχωρήσεις κάθε πλευράς σημειώνεται:

Η Ελλάδα προτίθεται να αποδεχθεί αυτό που αρνιόταν: Ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 (εκτός εξυπηρέτησης του χρέους).

Επίσης, η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει εκ των προτέρων μια λίστα πρόσθετων ισοδύναμων με 2 μονάδες του ΑΕΠ που θα αποτελούν ένα είδος αποθέματος. Για τους πιστωτές, το απόθεμα αυτό αποτελεί ασφάλεια ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Από την άλλη πλευρά, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποσιώπησαν μια από τις πρωταρχικές τους απαιτήσεις: τη μεταρρύθμιση του δαπανηρού συστήματος συντάξεων. Επισήμως, η απαίτηση αυτή δεν σταμάτησε να υπάρχει αλλά ήταν σαφές ότι το πολιτικό κόστος θα ήταν εκρηκτικό με κίνδυνο να οδηγήσει την κυβέρνηση Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές.

«Στην ευρωζώνη ξέρουμε όλοι πόσο είναι δύσκολη μια τέτοια μεταρρύθμιση» φέρεται να δήλωσε ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Η πρώτη αξιολόγηση θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Απομένει να βρεθούν τα περιθώρια ελάφρυνσης, υπογραμμίζεται στο άρθρο της Le Figaro.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here