Led Zeppelin: Έκλεψαν την εισαγωγή του «Stairway to Heaven» ;

0
8

 Ενώπιον δικαστηρίου θα βρεθούν την Τρίτη ο κιθαρίστας Τζίμι Πέιτζ και ο τραγουδιστής Ρόμπερτ Πλαντ των Led Zeppelin, κατηγορούμενοι για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, θα προσπαθήσουν να υπερασπισθούν την πατρότητα του εμβληματικού τους τραγουδιού «Stairway to Heaven».

Οι Spirit, συγκρότημα από το Λος Αντζελες, υποστηρίζουν ότι η χαρακτηριστική εισαγωγή στο «Stairway to heaven» είναι κλεμμένη από το κομμάτι «Taurus», που κυκλοφόρησε τρία χρόνια πριν από τη δημιουργία των Πέιτζ και Πλαντ.

Ο κιθαρίστας των Spirit, Randy Wolfe, γνωστός και ως Randy California, όπως ήταν το προσωνύμιό του στη σκηνή – ουδέποτε είχε ασκήσει αγωγή πριν τον θάνατό του, το 1997. Η αγωγή κατατέθηκε τώρα από τον διαχειριστή της περιουσίας και των δικαιωμάτων του, Michael Skidmore.

led-zeppelin (3)

«Εάν ακούσετε τα δύο τραγούδια, μπορείτε κάλλιστα να κρίνετε και μόνοι σας. Δεν θα ήθελα να πω κλοπή, αλλά…», είχε δηλώσει υπαινικτικά ο Randy California σε συνέντευξή του λίγο πριν τον θάνατό του, δηλώσεις που περιλαμβάνονται στα δικόγραφα που κατατέθηκαν.

«Κι αυτοί οι τύποι έχουν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια και ποτέ δεν είπαν «ευχαριστώ», ή «μπορούμε να σας πληρώσουμε;». Αυτό είναι ένα πολύ αλγεινό σημείο για εμένα» είχε δηλώσει πικραμένος ο ίδιος.

Στην διετή δικαστική διαμάχη, ο ομοσπονδιακός δικαστής Gary Klausner δεν έβγαλε ετυμηγορία για το εάν όντως υπάρχει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά εκτίμησε πως υπάρχει αρκετό υλικό ώστε να θεμελιωθεί μία δίκη.

Κατά τον δικαστή, οι δύο αντίδικοι αντιφάσκουν σε ένα βασικό σημείο: την πρόσβαση που μπορούσαν να έχουν οι Led Zeppelin στο «Taurus» προτού ηχογραφήσουν το «Stairway to Heaven» στο Λονδίνο, μεταξύ Δεκεμβρίου 1970 και Ιανουαρίου 1971.

Οι Led Zeppelin είχαν ανοίξει τη συναυλία των Spirit στις 26 Δεκεμβρίου 1968, στο Κολοράντο, στην διάρκεια της πρώτης τους εμφάνισης στην Αμερική.

led-zeppelin (1)

Οι Plant, Page και ο πιανίστας John Paul Jones – καθώς ο ντράμερ John Bonham είχε πεθάνει το 1980 – κατέθεσαν στο δικαστήριο υπεύθυνη δήλωση, με την οποία βεβαιώνουν πως ουδέποτε είχαν κάποια σχέση με τους Spirit, ούτε και είχαν ακούσει τη μουσική τους. Οι δύο πρώτοι εναγόμενοι, που έχουν δώσει καταθέσεις, αναμένονται να παραστούν στο δικαστήριο την Τρίτη.

Τα μέλη των Led Zeppelin υποστηρίζουν πως η εισαγωγή του «Stairway to Heaven» (μία μελωδία σε κλίμακα λα μινόρε) έχει χρησιμοποιηθεί ως «δρόμος» στη μουσική για αιώνες και πως η αγωγή παραλείπει το υπόλοιπο τραγούδι, που διαρκεί οκτώ λεπτά.

Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε το επιχείρημά τους αυτό, διαπιστώνοντας πως τα δύο κομμάτια παρουσιάζουν κι άλλες πολλές ομοιότητες, όπως στη γραμμή του μπάσου.

led-zeppelin (2)

Ο Michael Skidmore δεν έχει αποτιμήσει χρηματικά το ύψος της αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη και δικαιώματα. Ο μουσικός Τύπος εκτιμά πως αυτή η αποζημίωση μπορεί να κυμανθεί από το συμβολικό ποσόν του ενός δολαρίου, έως το αστρονομικό ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αγωγή που κατατέθηκε στην Πενσυλβάνια τονίζεται επίσης πως οι Led Zeppelin «έχουν ένα μακρύ ιστορικό που σχετίζεται με τη χρήση συνθέσεων από μπλουζ καλλιτέχνες και άλλους συνθέτες που ουδέποτε έχουν μνημονεύσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here