Λιβύη: 11 νεκροί σε μάχες κατοίκων με τζιχαντιστές

0
10

 

Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ημέρες μαχών στην Ατζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη, ανάμεσα σε οπλισμένους κατοίκους και μέλη της οργάνωσης Άνσαρ Ασαρία, τον βραχίονα της αλ Κάιντα στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από το βράδυ της Τετάρτης μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της Άνσαρ Ασαρία και ένοπλους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει μεταφέρει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη.

Ο Μανσούρ Ατί, ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι ανάμεσα στους 11 νεκρούς συγκαταλέγονται άμαχοι, περιλαμβανομένων και παιδιών. Πρόσθεσε ότι οι σοροί τους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, η οποία βρίσκεται περίπου 900 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό των απωλειών στις τάξεις των μαχητών της Άνσαρ Ασαρία, καθώς η οργάνωση αυτή δεν παραδίδει τους νεκρούς της ούτε διακομίζει τους τραυματίες της στο νοσοκομείο, το μοναδικό στην πόλη.

Ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.

Η πόλη Ατζνταμπίγια, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά κοιτάσματα πετρελαίου, τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, όμως αποτελεί παράλληλα θέατρο δολοφονικών επιθέσεων με στόχο μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία κατέλαβε τον Ιούνιο τη Σύρτη, επιδιώκει να επεκτείνει τη ζώνη επιρροή της προς τα ανατολικά και την Ατζνταμπίγια.

Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ είπε ότι οι αδιάκριτες επιθέσεις που στοχοθετούν αμάχους «μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος, με ατέρμονες συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, δύο κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις να μάχονται για την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here